Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде Україна наступною державою з пташиним грипом?


Сергій Драчук


Прага, 1 листопада 2005 (RFE/RL) – Наступними країнами, де з’явиться небезпечний для людини штам вірусу пташиного грипу, будуть Греція й Україна, прогнозують у Всесвітній організації охорони здоров’я. А тим часом Україна скасовує заборону на імпорт пташатини з Греції.

Про зняття заборони оголосив сьогодні Державний департамент ветеринарної медицини України. Підставою стало те, що в суботу в Греції повідомили, що підозрілий індик із одного з грецьких островів в Егейському морі захворів від іншого штаму вірусу пташиного грипу, який не становить загрози для людини. Це встановила лабораторія Європейської Комісії в Великій Британії.

А водночас у Копенгаґені експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я каже, що в Європі не минути нових спалахів пташиного грипу. При цьому, як заявив журналістам Бернардус Ґантер із Європейського реґіонального управління ВООЗ, його “не здивує, якщо наступні випадки виявлять у Греції й Україні”.

Підстава для такого прогнозу проста: небезпечний для людини штам H5N1 уже знайшли в сусідній із Україною Росії, з якої традиційні шляхи птахів ідуть саме через Україну. Так само й біля Греції небезпечний вірус уже є в Хорватії. Крім того, в Європі цей штам виявили також у Румунії й Туреччині.

Як каже Бернардус Ґантер, вірус розповсюджуватиметься вздовж міґраційних шляхів диких птахів, що летять на зиму в південні краї. За його словами, скоро сезон перельоту закінчується, й це може вповільнити поширення вірусу. Але небезпека знову повернеться навесні, коли птахи полетять назад.

А ось що сказала на цей прогноз в інтерв’ю для “Радіо Свобода” заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська: “Враховуючи, що основним резервуаром вірусу пташиного грипу в природі є перелітні дикі птахи, звичайно, вони можуть занести вірус у будь-яку країну світу, і в Україну теж. Але чи буде Україна наступною державою, де виникнуть такі спалахи серед птахів, не може сказати ніхто. Україна, як і всі інші країни, є в зоні ризику виникнення такої ситуації. Якщо прослідкувати, де виникають спалахи пташиного грипу серед птахів, то це в основному в тих місцях, де перелітні птахи сідають на відпочинок. Потрібно зробити все, щоб не було контактів між свійськими птахами і перелітними. Враховуючи досвід інших країн, Україна дала рекомендації і заборонила випускати свійських птахів за межі господарств. Птахи, яких вирощують на птахофермах, завжди перебувають у закритих приміщеннях, бо це об’єкти закритого типу. Це основний запобіжний захід на сьогодні”.

В українському Криму вважають, що найбільша в державі небезпека саме на їхньому півострові. Крім того, що через нього йдуть одні з найважливіших перелітних шляхів із Азії, на самому півострові залишаються зимувати до півмільйона птахів із північних країв щороку. Але, як запевнив сьогодні один із кримських експертів, тим часом там не було жодного випадку пташиного грипу.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я вже перевіряла Україну і визнала, що рівень підготованості країни до можливої пандемії пташиного грипу серед людей задовільний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG