Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані тривають викриття змовників.


Василь Зілгалов

Расул Ґулієв - лідер Демократичної партії Азербайджану
Прага, 2 листопада 2005 (RFE/RL) – Прага, 2 листопада 2005 – У вівторок азербайджанське телебачення показало ще чотирьох осіб, нібито причетних до антидержавної змови в країні. Серед них й Фікрата Юсіфова, колишнього міністра фінансів, а також Фікрата Садикова – колишнього державного контролера нафто - хімічної компанії “Азерхімії”. Юсіфов був заарештований 16 жовтня, за кілька годин перед планованим прибуттям до Азербайджану лідера опозиційної Демократичної партії Расула Ґулієва. Влада в Баку заявляє про затримання щонайменше 13 осіб – колишніх урядовців, бізнесменів, працівників поліції, котрим висунуті обвинувачення в незаконному зберіганні зброї, розкраданні коштів і хабарництві.

Чимало спостерігачів, зокрема, Фікрат Гусейнлі, який представляється, як член комітету захисту прав ув’язнених, заявив у вівторок в Баку, що заарештовані вже щонайменше 70 осіб.

Зокрема, згаданий уже Юсіфов зізнався в телеефірі у тому, що державна змова нібито готувалася впродовж кількох років. Нагадаємо, що напередодні прибуття до Азербайджану лідера опозиції Расула Ґулієва, влада обвинуватила його в організації змови і намаганні насильницької зміни політичного режиму в Азербайджані.

Фікрат Юсіфов переконував у вівторок глядачів , що заяви влади правдиві. Він, зокрема, заявляв про створення змовниками секретних фінансових фондів, одним з керівників яких назвав Фікрата Садикова. Юсіфов також дав свідчення, які нібито підтверджують причетність до державної змови академіка, колишнього президента місцевої Академії наук, Ельдара Салаєва, котрого було заарештовано 29 жовтня. У спільній заяві Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Міністерства національної безпеки Азербайджану оприлюдненій у вівторок, сказано, що Юсіфов признався в отриманні понад 300 тисяч доларів від Расула Ґулієва нібито з метою підготовки змови.

Зокрема, Юсіфов сказав у вівторок:

“В підсумку, в останній день - 16 жовтня - за розпорядженням Ґулієва, Садиков передав 50 тисяч доларів Ельдару Салаєву, котрий живе на тій же вулиці”.

Спостерігачі не впевнені у тому, що телевізійні зізнання Фікрата Юсіфова були зроблені без примусу. Нагадаємо, що лідер азербайджанської опозиції Расул Ґулієв, що перебуває нині у Лондоні, має намір все ж прибути до країни, щоб брати участь у парламентських виборах 6 листопада. Хоча більшість місцевих засобів інформації вважають, що влада відразу ж заарештує лідера Демократичної партії, як і обіцяла раніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG