Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зросте ВВП, попит, податки й безробіття.


Сергій Драчук


Прага, 2 листопада 2005 (RFE/RL) – Парламентські вибори наступного року в Україні покладуть край нинішній передвиборчій політичній нестабільності, а це позитивно вплине й на економічні показники. Але й наступний уряд буде коаліцією, учасники якої матимуть різні інтереси, серед того й інтереси бізнесові, а це впливатиме на політику й далі.

Темпи реформ будуть обмежені не тільки розбіжностями серед більшості, а й поганими адміністративними можливостями. Тому і в перспективі Україна багато в чому ще не досягне рівня інших держав із перехідними економіками, прогнозують аналітики Дослідницького центру британської видавничої групи “Економист”.

Приватизація великих підприємств в Україні стане прозорішою й конкурентною лише наступними двома роками, а закінчиться десь до 2010 року. Натомість іще й через 5 років іноземні інвестори не матимуть права купувати землю.

Загалом умови для інвестицій поліпшаться найближчим часом, але намагання створити стабільний податковий режим час від часу зриватимуться на хаотичні кроки в податковій галузі. До того ж за час до 2007 року будуть запроваджені нові податки, а раніше неоподатковувані прибутки буде леґалізовано, а отже, обкладено податком. Зменшаться ж податкові ставки лише в окремих рідкісних випадках. А до запровадження нового податкового кодексу Україні залишається ще з 3 чи й 5 років. Так бачать майбутнє становище в Україні британські дослідники.

На вступ України до Світової організації торгівлі вони очікують 2006 року. Десь у той час в Україні мали б зняти найбільші обмеження на зовнішню торгівлю, але її лібералізація залишатиметься не повною. І лише через 3 – 5 років Україна може наблизитися до угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом.

Реальний валовий внутрішній продукт зростатиме ближчим часом пересічно відсотків по 5 – 6 на рік. Споживацький попит усередині країни і помірковані б’юджетні дефіцити принесуть подальшу макроекономічну стабільність. А стабільність грошової одиниці і розумна валютна політика стримають інфляцію, вважають британські аналітики.

Водночас недорозвиненим залишатиметься ближчими роками фінансовий сектор. Зокрема, слабким далі буде фінансовий нагляд. А обмеження на діяльність іноземних банків мали би скоротити десь після 2008 року.

Не надто добрі перспективи бачать фахівці і в галузі інфраструктури. Вона потребує великих коштів на утримання й розвиток, але в найближчі два роки за це в Україні так і не візьмуться; інвестиції ж із недержавних, тобто приватних, джерел надходитимуть головно тільки в зв’язок. Через це інфраструктура занепадатиме й попри зростання державних капітальних інвестицій і через 3 – 5 років буде гальмувати економічне зростання.

Натомість в Україні зростатиме реальна зарплатня. До цього призведе підвищення продуктивності праці і реструктуризація виробництва тощо. Але водночас, передбачають експерти британського Дослідницького центру “Економист”, в Україні зросте й безробіття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG