Доступність посилання

ТОП новини

Леся Гонгадзе не візьме жодної матеріальної компенсації у справі вбивства сина, а вимагає одного - покарати винних.


Галина Терещук

Леся Гонгадзе
Львів, 9 листопада 2005 (RFE/RL) - Леся Гонгадзе, мати вбитого журналіста Георгія Гонгадзе, не має наміру брати гроші, які Україна, згідно з рішенням Європейського суду, має виплатити вдові журналіста. Про це сьогодні Леся Гонгадзе заявила радіо “Свобода”.

Рішення Європейського суду щодо позову Мирослави Гонгадзе Леся Гонгадзе вважає справедливим. Втім, мати журналіста побоюється, що сума виплати вдові може бути неоднозначно потрактована українським суспільством, яке назагал матеріально зубожіле. З одного боку, рішення Європейського суду, за словами Лесі Гонгадзе, продемонструвало усім скривдженим громадянам України, що цей суд може захистити їхні права, але водночас вирок про виплату 100 тисяч євро протиставляє родину Гонгадзе українцям, які можуть сприйняти це як відкуп.

“Справа не про гроші. Мені їх не треба, а я хочу спокою і знати, біля кого мене поховають. Я хочу сказати людям: віддайте свого чоловіка чи сина, аби їх вбили і вам дали 100 тисяч. Хіба може тут бути мова про гроші? Мені ті гроші не треба, мені їх взагалі не треба. Я без них жила і проживу”.

Леся Гонгадзе заявила, за гроші вона не купить сина, ані батька онучкам, ані не поверне їх на батьківщину. На думку пані Лесі, якби ці гроші віддав зі своєї власної кишені генеральний прокурор і інші прокурори, то тоді б вони відповідально ставились до своїх обов’язків і простих громадян України.

“Кожен розуміє, що гроші візьмуть не з кишені прокурора чи керівництва держави, які мають нести кримінальну відповідальність. Я впевнена, що Мирослава таких великих грошей не потребує. Нехай вона мені їх теж не пропонує”.

Леся Гонгадзе вважає, якщо Україна прагне до Європи, то повинна жити за європейськими нормами законів і відповідати за смерть Георгія мають ті, хто замовив і виконав це вбивство і саме ці люди мають матеріально компенсувати родині за усе пережите горе за 5 років. Мати журналіста, як тільки отримає результати експертизи останків Таращанського тіла від німецьких фахівців, одразу подасть позов у Європейський суд проти держави -Україна, а всю матеріальну компенсацію віддасть дітям-сиротам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG