Доступність посилання

ТОП новини

Загинув один із адвокатів, учасників процесу над Саддамом Хусейном і його прихильниками.


Василь Зілгалов


Прага, 9 листопада 2005 (RFE/RL) – У вівторок в Багдаді озброєний нападник із засідки обстріляв автомашину двох адвокатів, котрі захищають підсудних на процесі над Саддамом Хусейном. Внаслідок поранень один із адвокатів помер, другий залишається у критичному стані. Це вже друга смерть серед захисників на процесі над іракським диктатором. Такий розвиток подій змушує багатьох, хто відповідає за безпеку цього резонансного суду замислитися, чи не варто перенести цей історичний судовий процес до безпечнішого місця в інший країні.

Поки що ніяка політична сила в Іраку не заявляла про свою відповідальність за вбивства двох адвокатів учасників процесу над Саддамом Хусейном. Убитий у вівторок Адель Мухаммад Аббас представляв на суді інтереси віце-президента іракського диктаторського режиму Ясіна Рамадана, а поранений адвокат Тамер Гамуд Гаді є захисником рідного брата Саддама – Барзана Ібрагіма аль Тікріті. Нападник втік і спостерігачам доводиться лише гадати, хто стоїть за цими вбивствами.

Мустафа Алані, експерт з Дубаю, висловив радіо Свобода підозри щодо цих убивств:

“Першими підозрюваними є, звичайно, шиїтські ополченці. Ми не стверджуємо це з упевненістю. Це лише підозри. Але виходячи з того, кому це може бути вигідно( а також із попередніх погроз перед вбивствами), переважна більшість оглядачів вважає, що за цим можуть стояти шиїтські ополченці”.

Алані заперечив деякі твердження про причетність до нападів іракських комуністів з БААС, бо їхій вождь, на думку експерта з Дубаю, добре грав на публіку на початку процесу, і такий характер суду лише в інтересах прихильників Хусейна. Цей же аналітик вважає, що американські сили в Іраку і новий уряд мусять розділити відповідальність зі ці вбивства, бо саме вони, насамперед, мали б забезпечити нормальний перебіг судового процесу.

Самі ж представники нової іракської влади заявляють про свою готовність захищати адвокатів на цьому процесі, якщо ті виявлять бажання - донедавна такого бажання вони не проявляти. Деякі оглядачі навіть говорять про те, що подальші напади можуть перешкодити судовому процесові і щонайменше - призупинити його.

Так, Девід Гартвел, аналітик з проблем Близького Сходу лондонської “Джейнз – інформгруп” сказав, щодо подальшого перебігу процесу:

“Я думаю, що малоймовірно, що цей суд призупинять чи відкличуть просто тому, що захисників залякують. Напевно будуть посилені заходи безпеки. І коли вже так необхідно, вони можуть перенести суд за межі Іраку, щоб він міг бути продовжений”. Гартвел також висловився , що іракський уряд розглядає цей суд як своєрідний іспит для нового іракського судочинства і всі тут зацікавлені у продовженні його. Додамо, що перший прокурор міжнародного трибуналу у справах колишньої Югославії Річард Ґолдстоун у середу на сторінках британської газети “Індепендент” заявив, що на часі перенести суд в інше місце заради його справедливого перебігу. Тим часом, Ісама Ґаззаві, речник команди Саддама на процесі, сказав, що його люди не впевнені у справедливості суду за таких умов безпеки.

Нагадаємо, що суд над Саддамом Хусейном і його прибічниками має продовжитися 28 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG