Доступність посилання

ТОП новини

Частина політиків на Прикарпатті гаряче підтримує надання недоторканності депутатам місцевих рад.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 14 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Частина політиків на Прикарпатті переконані, що надання недоторканності депутатам місцевих рад допоможе їм належним чином виконувати свої обов’язки. Окрім того, народні обранці будуть захищені від криміналітету, тиску з боку влади та окремих представників правоохоронних структур. Заяви щодо зняття депутатської недоторканності політики вважають популізмом.

На Івано-Франківщині поступово набирає сили дискусія щодо того, чи повинні депутати місцевих рад мати статус недоторканності. Згідно з більшістю журналістських опитувань, які, звичайно ж, не претендують на остаточну об’єктивність, галичани здебільшого несхвально ставляться до того, щоб депутати мали якісь особливі права порівняно з іншими громадянами. Однак частина політиків на Прикарпатті має протилежну думку. Найчіткіше її сформулював депутат місцевих рад з восьмирічним стажем, один з керівників обласної організації Народного руху України Павло Андрусяк:

„Якщо хтось думає, що місцевому депутатові не треба захисту, то хочу його розчарувати. На сьогоднішній день одна земельна ділянка в центрі міста може оцінюватися в мільйон”.

Павло Андрусяк у цьому коментарі вів мову про вартість земельних ділянок у центрі Івано-Франківська. Він також заявив, що депутати місцевих рад дуже часто безпорадні перед тиском бізнесових структур, які претендують на придбання тих чи інших економічно привабливих об’єктів та земельних площ. Унаслідок незахищеності депутати нездатні обстояти позиції територіальної громади. З цього приводу Павло Андрусяк наголошує:

„Для чого слухати абсолютно популістські заклики до зняття депутатської недоторканності? Як людина, яка має восьмилітній депутатський стаж, я відповідаю за свої слова”.

Позицію Павла Андрусяка, який на сьогоднішній день очолює відділ євроінтеграції та туризму в обласній держадміністрації, підтримує ще цілий ряд чільних політичних діячів регіону. Усі вони одностайні в переконанні, що ситуація в державі впродовж останніх років різко змінилася. Земля та нерухомість на Івано-Франківщині мають неабияку вартість. Депутатам доводиться дуже часто обстоювати майнові інтереси своїх виборців, так само як і позицію держави. Для цього, на переконання політиків, депутати місцевих рад повинні обов’язково мати статус недоторканності. А для того щоб серед депутатів не опинились люди, нечисті на руку, виборці повинні зважити, за кого вони віддають свій голос.
XS
SM
MD
LG