Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Мовний дар політиків.



Київ, 15 листопада 2005 року.

За два тижні політики, які мріють про місця в парламенті, змушені будуть активно доводити виборцям, що саме вони мають працювати у парламенті. Тож українцям доведеться вислухати чимало політичних промов. Колишній кандидат у президенти Віктор Янукович з президентських виборів виніс головний урок і сповістив про це виборців та інших політиків. Він вважає, що програв, бо не вмів правильно і красиво говорити. Чи опанувала ораторське мистецтво нова влада? Як говорять українські політики, і чи вчить їх хтось переконливо висловлювати свої думки? Відповіді шукають “Звуки життя” - “МОВНИЙ ДАР ПОЛІТИКІВ” з Віолою Бурдою.

Минула влада прославилася в народі мовними "ляпами" і фразами, з яких виборець міг тільки здогатуватися що мав політик на увазі. Говорять (ще в нещодавньому минулому) політична еліта - Віктор Янукович, Микола Азаров та Леонід Кучма. Помаранчеві, під час президентських виборів, змогли підняти і втримати Майдан не в останню чергу завдяки двом талановитим ораторам - Юлії Тимошенко та Миколі Томенку. Однак новий Президент, за визнанням експертів, не навчився чітко і коротко висловлювати свої думки.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Верховна Рада...Тут не лише ухвалюються закони. Це також місце, де народжуються справжні мовні шедеври. 450 народних обранців час від часу вражають своїх виборців ораторською майстерністю. А кого серед своїх колег вони вважають гарними промовцями? Це спробував з’ясувати у парламентарів кореспондент Звуків Життя Максим Хортицький.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Місцеві политики теж інколи тішать публіку мовними перлами. Львівщина в цьому плані не виняток. Про місцевих красномовців розповідає льівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. А красномовство британських парламентарів не залежить від виборчої кампанії. Лорди і пери пильнують свою мову протягом всієї владної кар"єри, адже не вміти зрозуміло і чітко говорити для членів англійського парламенту дорівнює політичній смерті, зазначає кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Українські політики, за нечастим винятком, не вміють правильно та переконливо говорити. Мовознавці та спеціалісти з риторики кажуть - на пальцях можна перелічити політиків, які "беруть" виборця виключно язиком. Юлія Тимошенко, Володимир Литвин, Нестор Шуфрич... Іміджмейкер Нашої України Сергій Поярков говорить, що українським політикам треба відверто вказувати на їхню безграмотність. Розумні будуть вчитися, а дурні так і залишаться дурнями.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG