Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент призначив нові вибори і пропонує внести зміни до конституції автономії.


Володимир Притула

Симферополь, 16 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - У Симферополі Верховна Рада Криму ухвалила рішення про призначення дати чергових виборів депутатів кримського парламенту. На сесії депутати постановили -кримські вибори проводити разом із загальноукраїнськими 26 березня 2006 року. Водночас вони ухвалили рішення запропонувати українському парламенту внести зміни до конституцій України і Криму.

Чергова сесія кримського парламенту у середу розпочалася зі скандалу. Під стінами Верховної Ради автономії сьогодні побилися активісти Російського фронту Сергія Шувайникова і Російської громади Криму. Міліції вдалося припинити бійку уже після того, як ударами обмінялися лідери цих організацій. Все розпочалося із суперечки між активістами двох проросійських структур, яка переросла у взаємні образи. Після однієї з них лідер Російського фронту - Сергій Шувайников кілька разів ударив одного з керівників Російської громади Криму Олега Слюсаренка. Останній звинувачував опонентів у зраді інтересів російського населення Криму, а Сергій Шувайников та його соратники – у розкрадання керівниками Російської громади грошей, які виділяє співвітчизникам Москва. У сутичці переміх Шувайников, а Слюсаренко задровольнився синцем.

Спікер кримського парламенту Борис Дейч
Однак цей конфлікт російських патріотів на робочий настрій більшості депутатів не вплинув. Спікер кримського парламенту Борис Дейч, який виступив з ініціативою розглянути і затвердити це рішення, заявив, що лише Верховна Рада АРК має право встановлювати дату та призначати вибори, і це не є формальністю. Водночас він повідомив, що у грудні місцевий парламент уже може затвердити новий склад Центральної виборчої комісії автономної республіки. Нагадаю, що до Верховної Ради АРК обиратиметься за пропорційною системою 100 депутатів.

Якщо український парламент підтримає сьогоднішні пропозиції кримського парламенту, то вони працюватимуть 5 років. Сьогодні Верховна Рада автономії ухвалила дві постанови із пропозиціями змін до конституцій України і Криму. Вони стосуються подовження на рік повноважень кримських депутатів і надання парламенту автономної республіки права законодавої ініціативи. Каже кримський спікер Борис Дейч: “Внесення змін до Конституції України в частині надання Верховній Раді АРК права законодавчої ініціативи, а також встановлення у конституції терміну повноважень депутата Верховної Ради АРК, як це зроблено стосовно народних депутатів України і депутатів місцевих рад – ці зміни назріли і Верховна Рада України має їх підтримати”, - заявив Борис Дейч.

Водночас, голова постійної комісії кримського парламенту з питань законодавчого забезпечення Володимир Кличников підтвердив, що наприкінці листопада у Верховній Раді автономної республіки пройдуть депутатські слухання щодо внесення додаткових змін до конституції Криму, які мали б розширити повноваження автономії та обмежити, відповідно – центру.
XS
SM
MD
LG