Доступність посилання

ТОП новини

Уряд презентував бюджет.


Віктор Міняйло


Київ, 16 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Доходи бюджету на 2006 рік перевищуватимуть аналогічні доходи минулого року на майже 24 мільярди гривень або на 18%, - повідомив міністр фінансів України Віктор Пинзеник під час представлення головного фінансового документа держави. Проект бюджету, який Кабінет міністрів підготував до другого читання у Верховній Раді, врахував 90% зауважень парламентського бюджетного комітету.

Головні цифра бюджету на наступний рік такі: доходи понад 125 мільярдів гривень, видатки – майже 138, дефіцит 13 мільярдів, або два з половиною відсотки внутрішнього валового продукту. Ось як міністр фінансів України Віктор Пинзеник визначив основні цілі цього бюджету:

“Розбудова доріг. Насправді не тільки доріг, а й інфраструктури. Зробити деякі кроки в деяких напрямах по охороні здоров‘я, освіти і по зміцненню місцевого самоврядування.

У нас було багато дискусій і в уряді, і в президента України. Президент дав важливі доручення, які ми врахували при підготовці бюджету до наступного читання.

Що передбачає соціальна сфера? Підвищення мінімальної пенсії на 10,2%, з 332 гривні до 366. Цього року було зроблено унікальний крок і ми вперше встановили мінімальну пенсію на рівні прожиткового мінімуму.”

Віктор Пинзеник повідомив, що й мінімальна зарплата зросте на понад 20% і становитиме 400 гривень. Він сподівається, що вже першого грудня Верховна Рада України цей бюджет схвалить.

На це сподівається і прем‘єр-міністр України Юрій Єхануров. Його впевненість ґрунтується на тому, що інакше виявиться не профінансованою виборча кампанія. Уряд хоче, щоби друге читання, заплановане на 1 грудня, було остаточним. Сподівається на вчасне ухвалення бюджету і представник Кабінету міністрів у Парламенті Борис Безпалий:

Борис Безпалий
“Бюджетна процедура – це пінг понг. Проект бюджету весь час перекидається: з уряду до парламенту, з парламенту до уряду. Це спільний продукт. Його не можна прийняти інакше, як при співпраці. Я думаю бюджет має шанси бути прийнятим. Тим більше, що видаткова частина зростає, а значить більше можливості розподіляти бюджетні ресурси. Тому що, коли не голосують за бюджет? Не голосують коли принципово не голосують за будь що внесене урядом. Або коли не вистачає коштів на якусь галузь, яку ті або інші сили вважають пріоритетом. Бюджет – це баланс. Скільки туди поклали, стільки звідти і можна вийняти”.

Нагадаю, що головна суперечка між бюджетним парламентським комітетом і урядом стосувалася розміру дефіциту бюджету. Уряд хотів, щоби цей дефіцит – тобто різниця між надходженнями і витратами була меншою, а парламент вважав, що Україна витримає і більший дефіцит. Нині ця цифра становить 13 мільярдів гривень, або 2,5% Внутрішнього Валового Продукту. Багато це чи мало для України? Ми запитали у доктора економічних наук, професора Олексія Плотнікова:

“Дефіцит – це не є чимось поганим враховуючи те, що це дефіцит державного бюджету, це не дефіцит бюджету приватних осіб. Тобто в будь якій країні дефіцит покривається запозиченнями. Це не є мінусом в якого немає джерел покриття. Він покривається зовнішніми запозиченнями, внутрішніми і це природне явище. Що стосується розміру 2,5% від ВВП – це скоріше притаманне країнам з розвиненою економікою. Свого часу дефіцити і США, Франції, Німеччини коливалися десь до 3%. Тобто для України, яка не є заможною державою, це, можливо, дещо багато. Разом з тим я не драматизую ситуацію”.

Економісти вважають, що Україна впорається з бюджетним дефіцитом, якщо знайде нормальні джерела його покриття, як-от вдало розмістить державні облігації на зовнішніх і внутрішніх ринках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG