Доступність посилання

ТОП новини

До президентських виборів у Казахстані.


Людмила Литовченко


Прага, 16 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Виборці в Казахстані 4 грудня підуть на виборчі дільниці, щоб обрати президента країни. Безперечний перед веде нинішній президент Нурсултан Назарбаєв. І опозиція до нього в Казахстані, і міжнародні кола звинувачують його владу в виборчому шахрайстві й залякуванні супротивників. А проте, якщо вірити деяким попереднім дослідженням, до трьох чвертей виборців у Казахстані готові проголосувати за Назарбаєва. Що ж у такому разі робить позицію нинішнього президента настільки привабливою для громадян Казахстану?

Президентська передвиборча кампанія в Казахстані наближається до завершення. 17-го листопада в ефірі Казахстанського республіканського телебачення відбудуться теледебати кандидатів на пост президента. До цього готові четверо з п’яти претендентів. Головний – нині діючий президент Нурсултан Назарбаєв – участі в теледебатах не братиме, бо саме цього дня розпочинається його робочий візит в Україну. Та й чи потрібні йому ці дебати? – запитують оглядачі, адже, згідно з опитуванням громадської думки, рейтинг Назарбаєва становить близько 70%, що дає право політологам вважати його фаворитом президентських перегонів. А якщо врахувати, що в Казахстані, де проживають представники 130-ти націй та народностей, не було соціальних потрясінь та міжнаціональних конфліктів, а дохід кожного мешканця країни становить близько 3-х з половиною тисяч американських доларів на рік, то можна сказати, що нині діючий президент забезпечив себе до виборів значним політичним потенціалом.

Респондент 1: - Всі люди хочуть, щоб був Назарбаєв президентом знову. Він є президентом багато років, наша країна - Казахстан стала багатою, люди стали краще жити, підвищилися пенсії, підвищилася заробітна плата. Я буваю серед людей, особливо серед людей старшого віку - всі хочуть, щоб Назарбаєв залишився президентом на наступний термін. Ми раді, що Назарбаєв буде у нас знову президентом. Ми його всі любимо і всі віддамо за нього свій голос.

Респондент 2: - Я скажу, що Нурсултан Абишович зробив дуже багато, тут нема що говорити. Тим більше він скільки сил віддав, щоб побудувати цю столицю і залашити для майбутнього таку пам’ять - це не кожен міг би так зробити. Я сподіваюся, що він буде далі, бо тільки він може зробити те, що він задумав. Коли ми виступали колись в українському культурному центрі, він підійшов, правітався до нас, кожному подав руку, ми заспівали і він заспівав з нами: ... ти сказала в понеділок підем разом по барвінок, я прайшов - тебе нема: підманула-підвела... це він співав з нами. Він же в Україні вчився, він може трохи розмовляти українською мовою. Я, наприклад, тільки за те, щоб був Назарбаєв.

Зміцніла за останні роки, на думку оглядачів, казахстанська опозиція проголошує демократичні принципи розвитку держави, відхід від авторитаризму та прискорення політичних реформ

Жармахан Тиякбай (file photo) (CTK)
Єдиний кандидат від опозиції Жармахан Тиякбай: - На відміну від програми пана Назарбаєва, це - діаметрально протилежна програма. Якщо пан Назарбаєв сьогодні в нашій країні проголошує ідеологію авторитаризму й зміцнення особистої влади президента, родинно-кланову економіку, цілком закриту, непрозору владу, то ми проголошуємо демократичні цінності. Воні всім відомі, їх дотримуються у всьому світі - їх лише треба запровадити в нашій країні.

Яким буде майбутнє Казахстану після 4-го грудня? З огляду на останні події в країнах колишнього радянського союзу, чи не замайорять вулиці казахстанських міст помаранчевими прапорами? Представники влади вважають, що вірогідність того, що опозиція виведе людей на вулиці, існує. Щоб позбавити її такої можливості, говорять вони, слід провести чесні вибори. Чи вдасться? Поживемо – побачимо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG