Доступність посилання

ТОП новини

Польський “щербець” на Личакові знову розпалює скандал.


Галина Терещук Львів, 18 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Українське Геральдичне товариство та історики Львівського національного університету імені Івана Франка визначили, що меч - „щербець”, який встановлений на центральній плиті, на місці поховання 5 польських вояків, є мілітарним символом. Відтак комісія з військових поховань Львова вимагає, щоб польська сторона виконала рішення сесії міськради і зняла цей символ з плити. Напередодні виборів це питання вкотре набуло актуальності і, на думку деяких оглядачів, може спровокувати міжнародний скандал.

Місцеві політики з фракції “Батьківщина” ремствують, що польська сторона не виконує ухвалу сесії міськради, згідно з якою зобов’язана зняти з надмогильної плити, де поховані польські воїни, які загинули в роки українсько-польської війни у 1918-1919роках, меч - “щербець”. Керівник обласного осередку “Батьківщини” депутат міськради Іван Денькович:

“Ухвали не виконуються, меч і далі є, його ніхто не збирається забрати. Це має виконати міськвиконком або дирекція цвинтаря”.

Втім, у який конкретний спосіб можна нині, після офіційного відкриття цвинтаря президентами України та Польщі, вирішити питання ліквідації з плити меча, не знають ані львівські депутати, ані директор історичного заповідника “Личаківський цвинтар” Ігор Гавришкевич. Замовником будівельних робіт і виконавцем була польська сторона, і вона має виконати ухвалу сесії, каже пан Гавришкевич.

“Зараз шукають крайнього, чому меч з’явився і чому його не забирають”.

Генеральний консул Польщі у Львові Вєслав Осуховський здивований, що питання цвинтаря знову актуальне, хоча розуміє, що політики прагнуть здобути політичні девіденди.

“Це викличе міжнародний скандал, якщо знімуть меч. Бо маємо велику польську діаспору у світі. У цей час напередодні виборів не можна це питання знову ворушити. Ми маємо угоди між Україною і Польщею, є комісія і 4 рази в рік вона збиратиметься в питаннях порозуміння між обома народами. Зараз публічна справа польських поховань лише зашкодить по обидва боки кордону”.

Те, що зараз не на часі говорити про зняття меча на місці поховань польських воїнів, вважає і голова товариства “Надсяння” у Львові Володимир Середа:

“Ця справа була актуальною до відкриття польських поховань на Личакові, вона, безперечно, вимагає вирішення - треба або ухвалу виконувати, або її змінювати”.

Якщо польська сторона не зніме меч з надмогильної плити, то дирекція цвинтаря має намір звернутись з позовом у суд. А тим часом у мерії побоюються, що якась із політичних сил навмисно напередодні виборів може замовити акт вандалізму на місці поховання польських вояків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG