Доступність посилання

ТОП новини

Як у Латвії згадують про жертви українського голодомору.


Людмила Пилип Рига, 17 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - У кількох європейських державах цими днями згадують про жертви українського голодомору. У Латвії, в місті Єлгаві за сприяння місцевого українського товариства „Джерело” відкрилася виставка фотографій та архівних документів, присвячених трагічним подіям в Україні 30-х років минулого століття. Латиші, які за комуністичних часів також пережили період репресій та депортацій, вважають, що подібні заходи сприятимуть порозумінню і зближенню між українським та латиським народами.

Розмірний звук метроному немов відтворював серцебиття мільйонів українців, життя яких перервалося внаслідок жорстокої трагедії – Голодомору. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих усі, хто зібрався в Єлгавському історичному та художньому музеї на відкритті виставки. Говорить заступник директора музею Марія Каупе:

- Сьогоднішня виставка особлива своєю емоційністю. Можна говорити, що в результаті голодомору (в Україні) загинуло 10 мільйонів людей. Це дуже велика кількість. Але коли дивитись на цю трагедію через біль однієї людини, однієї сім’ї – це зовсім інше. Такі заходи набагато більше сприяють розумінню та зближенню між народами, ніж загальні фрази або навіть історичні книжки.

Мер Єлгави Андріс Равіньш зауважив, що Україна і Латвія мають схожу історію:

- Балтійські держави, і Латвію, зокрема, торкнулася хвиля окупації, в наслідок якої відбулися схожі, як в Україні, репресії та депортації людей. Багато було різного, однак у Латвії, як і в Україні, знищувалися села, сільська інтелігенція, інтелігенція взагалі. Ці події об’єднують наші народи і зміцнюють для майбутнього.

На думку вчителя історії Ризької української школи Костянтина Гупала, дуже важливо, щоб про цю трагедію свого народу знала українська молодь не лише в Україні, але й за її межами.

Костянтин Гупало: - Ми проводимо в школі спеціальні уроки, виставки, запрошуємо батьків. Приходять люди старшого віку і розповідають про ці події. Мені здається, що без історії, без знання свого минулого у наших дітей буде майбутнє, але воно буде трохи іншим.

Трагічні події в Україні вивчають не лише в ризькій український школі, а також і в латиських школах. Про це розповіли радіо "Свобода" учениці однієї з єлгавських шкіл, які прийшли на виставку, присвячену голодомору.

- Ми вивчали в школі голодомор в Україні. Однак так широко, як про це розповідає виставка, ми не знали. Ми обов’язково в класі й своїм друзям розкажемо про цю виставку.

27 листопада в Ризькому кафедральному соборі Різдва Христова пройде панахида за загиблими під час голодомору українцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG