Доступність посилання

ТОП новини

Хто, що і як збирається святкувати завтра на Майдані?


Кирило Булкін Гості: Володимир Поліщук – полковник, начальник ЦГЗ київської міліції; Ігор Жданов - 1-й заступник голови Центрального виконкому НСНУ; Олександр Попов - координатор громадської ініціативи “Нічна варта” .

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 21 листопада 2005 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні ми говоритимемо про те, хто, що і як збирається святкувати завтра на Майдані?

Гостями студії є начальник ЦГЗ київської міліції полковник Володимир Поліщук, 1-й заступник голови Центрального виконкому НСНУ Ігор Жданов та координатор громадської ініціативи “Нічна варта” Олександр Попов.

Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі.

Наш телефон 490-29-05. Чекаємо на ваші дзвінки, шановні слухачі.

Отже, завтра на Майдан Незалежності свято, більше за звичайну політичну подію. Люди, які рік тому відстояли своє право на вільний вибір, прийдуть підтвердити відданість не окремим політикам, а ідеалам свободи, демократії та патріотизму. Але готуються до свята не лише учасники й прихильники Помаранчевої революції. Чи готові організатори до можливих провокацій, сутичок непримиренних політичних сил та інших нештатних ситуацій?

Про ці та інші питання, які хвилюють, напевне, кожного, хто фізично або, принаймні, подумки буде завтра на Майдані Незалежності, ми поговоримо з нашими гостями.

Як відправну точку для цього обговорення я хочу навести слова віце-прем’єра (який, щоправда, вже подав у відставку) Романа Безсмертного, сказані сьогодні.

Отже, пан Безсмертний заявив щодо святкування 22-го листопада: “Я переконаний, що ніяких провокацій не буде. Там буде завтра півмільйона, і хто зважиться на які-небудь провокації за такої маси людей?”

Крім того, віце-прем’єр наголосив, що жодної необхідності у присутності спецзагонів на Хрещатику не бачить. За його словами, торік до Києва було стягнуто понад 15 тисяч співробітників спецпідрозділів, а цього року в Києві понад 2 тисячі, i ніхто спеціальні сили до Києва не підтягав.

“Гарантія захисту Майдану рік тому i сьогодні – це та кількість людей,” – сказав Роман Безсмертний.

Ось ці слова я й прошу прокоментувати шановних гостей, починаючи від представника правоохоронних органів.

Пане Поліщук, чи згодні Ви з думкою пана Безсмертного, що більше народу, то менше ймовірність провокацій, і нема про що турбуватися? Мені здається, що ця логіка потребує додаткових пояснень, бо є в ній щось дивне.

Володимир Поліщук

Дещо можна погодитися з цими словами, проте правоохоронці повинні прораховувати ті ситуації, які можливо можуть мати місце.

Згідно з заявою до КМДА (а ми на сьогодні маємо вже п’ять заявок, можливо їх вже стало більше), 22-го листопада, крім святкування на Майдані Незалежності, також планують зібратися представники Всеукраїнського громадського об’єднання ветеранів, комітет по захисту прав військовослужбовців та працівників МВС та СБУ “За справедливість”. Вони планують проводити свої заходи з 10-ої до 20-ої години, будуть збиратися біля Центрального будинку офіцерів Міноборони, потім пішою ходою будуть йти до ВР, Кабміну, Міноборони, СБУ, де будуть проводити мітинги. Вони заявили кількість у 5 тисяч чоловік.

Це вимагає прийняти якісь допоміжні міри безпеки, а саме, посилення нарядів міліції, які будуть охороняти громадський порядок.

У буденні дні, коли немає святкування державних свят до охорони громадського порядку на вулицях Києва додатково залучається 200-300, а іноді і більше чоловік патрульно-постової служби, дільничні інспектори міліції.

У своєму інтерв’ю для ЗМІ на прес-конференції начальник столичної міліції, генерал-майор міліції В.Ярема назвав цифру 1 300 чоловік. Це приблизно та кількість правоохоронців, які будуть забезпечувати громадський правопорядок в центральній частині міста.

Міліція також має деякі резерви, які будуть у пунктах постійної дислокації знаходитися у стані підвищеної бойової готовності. Звичайно, міліція всі сили і засоби спрямовуватиме на забезпечення громадського порядку.

Кирило Булкін

Пане Попов, Ви кілька днів тому виступили з тривожними застереженнями щодо можливого сценарію розвитку подій 22-го листопада. Розкажіть, будь ласка, на чому ґрунтуються Ваші побоювання і чи заспокоїв Вас своєю сьогоднішньою заявою пан Безсмертний?

Олександр Попов

Ті, хто читає сайт “Майдану”, напевне пам’ятають, що перед першим, другим турами я написав дві статті “Скрите передчуття”, де писав, що я відчуваю у Києві присутність великої кількості кримінальних елементів. Люди, які знають, чим вони відрізняються, то це було помітно, в центрі міста були ті люди.

Я намагався звернути увагу своїми статтями в тому числі і працівників правоохоронних органів, і співробітників опозиційних штабів на те, що є небезпека наявності таких елементів в Києві, дії яких будуть спрямовані саме проти опозиції...

Але відчуття небезпеки... За останній рік ми бачимо, як пройшла літургія біля храму кафедрального собору на Лівому березі...

Кирило Булкін

Греко-католицькому?

Олександр Попов

Так. До речі, в суботу була спалена каплиця, а в неділю акція певних православних сил, які приходили і на літургію теж. Чудово спрацювала міліція на літургії. Ми бачили, як вони працювали, але деякі були недоліки.

15-го жовтня теж спрацювала міліція. Але теж були недоліки певні.

Неможливо цього допустити на Майдані. Тим більше, що долучаються до провокативних сил не тільки ті люди, які вчора мітингували, але створені організації (я вважаю, що це проросійські організації, які існують за гроші ФСБ) – це “Прорив” чи “Підрив”, їх багато тренують, адже достатньо подивитися на сайті Євразійської спілки молоді. Їх готували влітку під Москвою і готували до заворушень. Там є фото.

Кирило Булкін

Що б Ви хотіли бачити від дій міліції у завтрашній день? І що то за недоліки, про які Ви сказали, які треба уникнути?

Олександр Попов

По-перше, діяти так само, як діяли і під час літургії.

А чого треба уникнути, то під час літургії на дальніх воротах стояли міліціонери, у яких не було рації, вони не могли покликати собі на допомогу співробітників, які стояли біля головного входу.

Кирило Булкін

Пане Поліщук, а технічні моменти цього разу враховані, не буде недоліків суто з технікою пов’язаних?

Володимир Поліщук

Не буде таких недоліків. Технічні моменти, дуже багато технічно-матеріальних питань, забезпечення працівників зимовим одягом – все це враховано. Фінансове забезпечення правоохоронців, їх зарплатня, яка зараз на дуже низькому рівні, хоча декілька місяців тому завдяки міністру внутрішніх справ вдалося вдвічі підвищити зарплату, - це теж прораховано. Я думаю, що хлопці, охороняючи громадський порядок, мерзнути не будуть.

Олександр Попов

В мене одне побажання, щоби побільшало аналітики і робити щось на упередження, а не розгрібати те, що вже прийде той самий “Прорив” і йому потрібно протистояти.

Володимир Поліщук

Проведення таких культурно-масових акцій, спортивних, політичних в Києві триває вже не один рік. Ми з вами пережили також і Майдан минулого року, і 15 жовтня, і 7 листопада.

Перед тим, як проводяться такі масові заходи, до КМДА, до Головного управління внутрішньої політики КМДА надходять відповідні заяви, де пишуть, скільки людей буде брати участь на цих акціях. Кожного разу у КМДА керівництво Головного управління, а конкретно заступник начальника Головного управління зустрічається з тими представниками політичних партій та громадських організацій і з ними особисто розмовляє. Це йде поки що на рівні спілкування. Вони між собою зустрічаються.

Потім, коли КМДА бачить якісь негативні наслідки проведення різновекторних політичних акцій, тоді вони звертаються до суду, і суд приймає рішення, чи можна дозволити проводити такі спільні акції.

Так само, як “Братство”, так само є рішення Шевченківського суду про заборону і деяке обмеження своїх акцій. Я думаю, що аналітична і попереджувальна профілактична робота проводиться, можливо, треба покращити. Будемо прислуховуватися до ваших побажань.

Кирило Булкін

Тепер я звертаюся до пана Данова, як одного з організаторів свята. Ви зараз почули думки від правоохоронців, від громадськості. Як Вам здається, на підставі того, що Ви знаєте, чи можна бути цілком спокійним і упевненим у завтрашньому дні?

Ігор Жданов

Я хотів би пояснити ту логіку, яку ми переслідуємо, яка була у словах голови ради партії нашої Романа Петровича Безсмертного. По-перше, є досвід проведення таких акцій, які були рік тому. По-друге, той досвід показує, якщо громадяни виходять на Майдан, то ведуть себе надзвичайно толерантно, саме попереджують різноманітні провокації, які можуть виникнути.

Кирило Булкін

Так, але тут, очевидно, що будуть громадяни, які спеціально налаштовані на не толерантну поведінку?

Ігор Жданов

А рік тому не були?! Ви вже забули скільки автобусів з Донецька приїжджало, як їх зустрічали тут, як водили, як годували.

Кирило Булкін

Я бачу, що пан Попов заперечливо хитає головою.

Ігор Жданов

Перше. Ми працюємо безпосередньо з київською міліцією. Відповідні заявки були подані і попередження подані були до МВС. Ми постійно з ними контактуємо. Контактуємо з міською державною адміністрацією, а також з Управлінням державної охорони, оскільки цей захід буде за участю Президента України.

Також ми не відвертаємося від громадських організацій. Я з паном Поповим на тижні десь тричі спілкуюся, він є учасником робочих нарад по підготовці заходів на Майдані. Всі ці речі я сприймаю. Ми обговорюємо і можливість різних провокативних речей на Майдані.

Проблема в тому, що не виключено, що це будуть люди, які близькі до певних політичних сил помаранчевих. Оце вже проблема певна, коли їм буде ставитись завдання викликати гасла ганьби щодо Президента України.

Кирило Булкін

Тобто Ви маєте на увазі нібито близьких до помаранчевих, заслані провокатори?

Ігор Жданов

Радикально настроєні представники якоїсь політичної сили, про яких говорив нещодавно пан Юсов. Це не виключене. Наше завдання зробити ситуацію на Майдані максимально неконфліктною. Це для багатьох свято. Вони хочуть згадати як було це рік тому.

Кирило Булкін

Зараз пропоную трохи розширити тему нашого обговорення – принаймні, розширити географічно й дізнатися, що відбуватиметься завтра в інших містах України. І тут насамперед цікавим для нас є Донецьк, який найбільше асоціюється з антипомаранчевими силами.

Пропоную репортаж мого донецького колеги Сергія Гармаша, який розповідає про підготовку до свята – чи то антисвята – в цьому місті, і відзначає, що, хоча найактивніше до завтрашнього дня там готується опозиція, однак емоційної реакції населення ця підготовка не викликає.

Сергій Гармаш

Ще в неділю на площі Леніна відбулася акція під назвою “Концертно-політична програма “Я не був на Майдані”. Організатори акції, і вони ж організатори наметового містечка, яке майже рік пустим стоїть на центральній площі Донецька “Союз народжених революцією”.

Вони змішали концерт і мітинг в одній тематиці – Україна має звільнитися від помаранчевого дурману та позбавитися американського ставленика Віктора Ющенка. Щоправда, слухачів цього репертуару було не більше 50-60, переважно пенсіонери та тінейджери.

А сьогодні Партія регіонів під зливою провела 3 акції: “Рік Майдану – рік обману”, “Прив’яжи стрічку” та “Постав оцінку новому уряду”. Все це відбувається на цій же площі Леніна, навколо спеціально встановлених 4 наметів Партії регіонів, де роздавали газети та листівки партії Януковича.

Людей ці акції зібрали близько 80. Жінки в наметах сказали, що у вівторок очікують виступ Януковича або Колесникова. Між тим в офісі обласної організації Партії регіонів мені повідомили, що завтра партія не планує ніяких акцій, щоб не створювати чисельність акціям комуністів, які об 11 годині планують провести в піку Майдану свою Червону площу.

Все це відбувається на фоні синіх стрічок з написом “Партія регіонів”, такими, як рік тому біло-блакитними на вихідні було обвішане все місто. Якщо суб’єктивно, то вся ця антимайданна акція виглядає дуже штучною і слабкою, емоційної реакції населення не викликає.

Кирило Булкін

Пане Поліщук, чи відомо Вам про підготовку ваших колег у реґіонах до завтрашніх подій і чи нема побоювань щодо негараздів у східних областях?

Володимир Поліщук

Нещодавно 18 листопада в ГУ МВС, а також в МВС створено 2 оперативних штаба, які відслідковують цю ситуацію. Більше цим займається оперативний штаб МВС. Вони повністю володіють інформацією, яка надходить від регіональних представників різних політичних партій. Завтра зі Львова приїдуть люди, які будуть святкувати річницю помаранчевої революції.

Кирило Булкін

До речі, на вокзалі якісь сили міліції будуть сконцентровані, щоб там запобігти провокаціям?

Володимир Поліщук

Я скажу дуже лаконічно, що їх там будуть зустрічати. Також будуть приїздити на святкування першої річниці з різних регіонів автобуси, яким запропоновано зупинятись і робити зупинки біля найближчих станцій метро, а потім організовано у метро їхати до Майдану Незалежності.

Скільки людей буде, скільки вони будуть пересуватися автотранспортом, то це буде відслідковувати ДАІ. Скільки залізничним транспортом буде відслідковувати дорожня міліція. Ситуація контролюється. На жаль, немає представника МВС, він би вам докладно розповів.

Кирило Булкін

Ну і насамкінець – запитання для підбиття підсумків, а також для певної симетрії з початком програми. Якщо на початку я спитав, чим є для вас завтрашнє свято, то тепер питаю, чого ви очікуєте від нього?

Ігор Жданов

Спогадів, радості, натхнення, зустрічі з друзями, з якими разом стояв рік тому і сподіванням, що той дух, який панував на Майдані, буде панувати в країні і надалі, тому що вільні люди можуть збудувати вільну демократичну державу.

Володимир Поліщук

Я вам хочу сказати, що в цей складний день працівників столичної міліції, а також я хочу пригадати, це також буде несправедливо, якщо я забуду пригадати внутрішні війська київського гарнізону, молоді 18-річні хлопці, які також з працівниками міліції будуть нести службу з охорони громадського порядку. Як будь-який правоохоронець, я очікую, що цей захід пройде мирно.

Ми можемо пригадати минулий рік, коли слухачі академії МВС з помаранчевими стрічками підійшли і символізували єдність народу і міліції. Я хочу внести таку невеличку інтригу про те, що завтра буде символічний ланцюжок біля сцени, де будуть проходити виступи наших лідерів. Там також ті дівчата, які минулого року разом з усім народом стояли на Майдані будуть також там представлені, будуть також у міліцейській формі зі стрічками охороняти громадський порядок саме біля сцени.

Олександр Попов

По-перше, позитивні емоції від зустрічі з тими хлопцями, з якими ми провели багато днів на Майдані. В мене ще є надія, що навіть ті люди, які лягають спати з чорними думками згадають, що вони українці, і завтра пройде все без провокацій. Закликаю всіх до поваги до Президента всієї України.

Кирило Булкін

Дякую за змістовну бесіду!

До нових зустрічей!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG