Доступність посилання

ТОП новини

Шрьодер повертається до цивільного життя.


Надія Кандиба Німеччина, 25 листопада 2005 (RadioSvoboda.UA) - Сьогодні чимало німецьких політиків говорять про початок нового життєвого відрізку. Для одних, як для лідера християнських Анґели Меркель, це випробування владою, для інших, як для тепер уже колишнього глави уряду Німеччини, соціал-демократа Ґерхарда Шрьодера йдеться про повернення до, так би мовити, цивільного життя.

Прощальні промови виголошені, почесні відзнаки роздані, валізки спаковані. Останній погляд на сім років перебування при владі. Підбиваючи свій особистий підсумок, Ґергард Шрьодер сказав:

“Сім років віддані республіці та партії. Не можна сказати, що помилок не було. Але загалом, на мою думку, тут є чим похвалитися”, - зауважив Шрьодер. Не обійшлося і без сліз, які колишній канцлер не зміг втримати під час урочистої церемонії прощання в Ганновері. На його замовлення, військовий оркестр виконав не традиційний марш, а пісню з репертуару Френка Сінатри „My Way“. Остаточно полишивши велику політику, відмовившись від депутатського мандата, 61-річний екс-глава уряду Німеччини тепер намагається знайти себе в новому житті поза стінами відомства канцлера.

Вже є й перша серйозна робота – йому запропонували посаду персонального радника швейцарського видавця Міхаеля Ріньера. Як повідомив концерн “Ріньер”, видавця цікавлять передусім міжнародні зв’язки Шрьодера. Консультативна діяльність серед колишніх канцлерів вже має традицію. Попередник Шрьодера Гельмут Коль теж кілька років працював радником однієї із швейцарських фірм. У Цюріху в будинку преси, який належить Ріньеру, Шрьодер матиме власний робочий кабінет. Однак тут екс-канцлер працюватиме лише один-два дні на тиждень.

Решту часу він, найімовірніше, проводитиме в Берліні, де зняв собі нові апартаменти загальною площею у 80 квадратних метрів, а також у Ганновері, де в його власному будинку площею 200 квадратних метрів мешкає дружина з дітьми. Щоправда, своїх власних дітей Шьодер не має. 14-річна Клара – донька його дружини Доріс Шрьодер-Кьопф, а чотирирічну Вікторію із Санкт-Петербурга – подружжя удочерило торік. Подейкують, що в майбутньому Шрьодери взагалі можуть перебратися до Нью-Йорка, який є найулюбленішим містом дружини екс-канцлера.

Раніше, говорячи про майбутнє, колишній глава уряду не виключав також можливості повернутися до адвокатської діяльності. Його колеги по партії вирішили на прощання навіть зробити йому відповідний подарунок:

“Закон про оплату праці адвокатів. З коментарями, дев’яте видання”, - прочитав напис на титульній сторінці книжки, яку вручили Шрьодеру, голова фракції соціал-демократів у Бундестазі Петер Штрук.

Як би там не було, тепер екс-канцлер може спокійно повертатися до сімейного життя. Адже він має право на щомісячну пенсію розміром у сім тисяч 750 євро. Для такої пенсії середньостатистичному німцю довелося б пропрацювати не багато не мало 295 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG