Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-словацька співпраця поглиблюється. Глава українського уряду завершив візит до Словаччини, де взяв участь у форумі організації “Центральноєвропейська ініціатива”.


Петро Кагуй

Прага, 25 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогоднішнє засідання Ради глав урядів СНД у Москві проходило без прем’єр-міністра України. Офіційний Київ на московському засіданні представляв перший заступник глави уряду Станіслав Сташевський. Юрій Єхануров віддав перевагу саміту організації “Центральноєвропейська ініціатива”, що проходив у Словаччині.

У дводенному форумі “Центральноєвропейської ініціативи” у словацькому місті Пієштяни взяли участь прем’єр-міністри та високопосадовці із 17 країн Центральної та Південно-Східної Європи. Йшлося про загальну ситуацію в регіоні та про перспективу подальшого розширення Євросоюзу.

Організацію “Центральноєвропейська ініціатива” створили у 1989 році – для зближення з Євросоюзом. Минулого року до ЄС увійшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща та Словенія. А Румунія та Болгарія мають приєднатися до Євросоюзу у 2007 році.

Ще минулого місяця, виступаючи перед керівниками дипломатичних місій в Україні, Юрій Єхануров заявив, що мета нової регіональної політики України – створити однорідний із Євросоюзом простір демократії, стабільності та економічного добробуту у європейській частині Чорноморсько-Каспійського реґіону. І для цього уряд України активізує свою роботу у реґіональних структурах: ГУАМ, Центральноєвропейській ініціативі та Організації Чорноморського Економічного Співробітництва.

Окрім участі Юрія Єханурова у нинішньому форумі “Центральноєвропейської ініціативи”, його дводенний візит до Словаччини сприймають як черговий крок до поглиблення українсько-словацької співпраці.

Прем''єр-міністр Словаччини Мiкулаш Дзурiнда передав Юрію Єханурову документ “Проект допомоги Словаччини Українi в реалiзацiї плану дiй Україна-ЄС”. Цей документ, підготовлений за iнiцiативою словацької сторони, затвердив уряд Словаччини ще 26 жовтня.

У документі йдеться про співпрацю в різних галузях, скеровану на підготовку України до вступу в ЄС i НАТО.

Прем’єр-міністри України i Словаччини також домовилися активізувати співпрацю їхніх країн в економічній галузі.

На спільній прес-конференції Юрій Єхануров повідомив, що товарообіг між двома країнами динамічно зростає, i він збільшився майже в 1,4 рази у нинішньому році порівняно із 2004-им. Єхануров закликав до подальшої активізації двосторонньої співпраці, зокрема, у ділянці енергетики.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Словаччини Мiкулаш Дзурінда повідомив про намір Києва і Братислави відновити роботу двосторонньої комісії з економічного i науково-технічного співробітництва. Предметом українсько-словацьких переговорів стали також і питання співпраці у ділянках культури та науки. Не забули і про етнічні меншини, які у двох країнах численні і потребують допомоги на державному рівні.

Ще напередодні візиту Юрія Єханурова до Словаччини уряди України і Словацької Республіки домовилися про запровадження ще одного пропускного пункту на кордоні між обома країнами. Це автодорожній пункт “Малі Селменці -Велике Слеменце”. Через цей новий пункт цілорічно, окрім автотранспорту, зможуть перетинати кордон також пішоходи і велосипедисти. Зараз на кордоні між Україною і Словаччиною діють два автодорожних і два залізничних пропускні пункти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG