Доступність посилання

ТОП новини

Ще один телескандал при висвітленні конкурсу з української мови на 1 національному.


Тарас Марусик

Київ, 24 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Розпочався шостий міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика. Цього року його організатори вирішили ризикнути, відкриваючи конкурс у Криму. Однак несподіванки на них чигали зовсім не там, а в столиці України.

Відкривали VI Міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика в першій українській гімназії Сімферополя. Там були присутні і віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань кримського уряду, і міністр освіти. І жодних провокацій чи пікетів.

Розповідає виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький:

“Ми були просто здивовані. Їдучи в Крим, ми мали певні застороги. Знаючи складну мовну ситуацію, знаючи про те, яка йде спекуляція мовним питанням у політиків, як вони розігрують напередодні парламентських виборів мовну карту, ми були готові до всього. І раптом такий позитивний контраст. Було дуже добре зорганізовано весь процес нагородження переможців першого етапу конкурсу в українських середніх навчальних закладах Алушти, Ялти. І в мене навіть думка майнула, що в Криму українці справжні, тому що там набагато важче бути українцем”.

Ввечері кілька кримських телеканалів показали сюжети про старт цього конкурсу. Вони були, як каже Михайло Слабошпицький, нейтральні або прихильні:

“Ми були вдруге приємно подивовані. Неприємне ж подивування чекало нас після 21 години, коли ми ввімкнули інформаційну програму першого національного каналу. Сюжет (він тривав 25 секунд) був анонімним. Був відеоряд, на якому наша працівниця розкладає на столі велику-велику купу 50-гривневих купюр. При цьому без нагадувань про День української писемности і мови, без повідомлення, що в Криму розпочався конкурс імени Яцика, звучить таке: “А в Криму вирішили стимулювати вживання української мови грошима. Дітям, які говоритимуть українською мовою, виплачують премії – від 7 доларів до 50 гривень. Але немає вчителів і дуже складно це робити”. Словом, суцільна абракадабра.

Коли ми звернулися до кореспондентки українського телебачення по Криму Тетяни Гураль, вона нам заявила, що подавала зовсім інший сюжет і сама не впізнає своєї передачі. З неї взято тільки відеоряд – буквально, кілька секунд”.


Михайло Слабошпицький називає згаданий сюжет глумливим і знущальним. Обурення Ліги меценатів вилилося у відкритий лист Президентові України, Голові Верховної Ради та Президентові Національної телекомпанії, надрукований у газеті “Літературна Україна”. Поки що реакції немає.

Не відгукується і Президент НТКУ Віталій Докаленко. Натомість віце-президент НТКУ з інформаційної політики Олег Панюта на запитання, чи знає він щось про цей лист, відповів:

“Ні, ви знаєте, на жаль, я особисто його не бачив. Добре, я тоді з’ясую”.

Чи випадково, що в один і той же день і час на двох телеканалах – першому національному і 5-му, в програмі Данила Яневського, – передачі, присвячені Дню української писемности і мови, набули скандального характеру?
XS
SM
MD
LG