Доступність посилання

ТОП новини

З майором Миколою Мельниченком Леся Гонгадзе не знайома особисто.


Галина Терещук Львів, 28 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні минає 5 років від дня, коли розпочався касетний скандал в Україні, пов’язаний із записами, зробленими майором Миколою Мельниченком в кабінеті Президента Леоніда Кучми. 28 листопада 2000 року народний депутат України, лідер соціалістів Олександр Мороз у Верховній Раді заявив про причетність Леоніда Кучми та його оточення до справи загибелі журналіста Георгія Гонгадзе. У Львові Олександр Мороз згадав про цю подію. Чи повірила у правдивість записів на касетах Леся Гонгадзе, мама вбитого журналіста.

5 років тому, 28 листопада, лідер фракції соціалістів Олександр Мороз з парламентської трибуни звинуватив Президента Леоніда Кучму в організації викрадення журналіста Георгія Гонгадзе. Аудіозаписи, оприлюднені народним депутатом, були зроблені екс-майором спецслужб Миколою Мельниченком. 28 листопада 2000 спалахнув “касетний скандал”, який, на думку експертів, став поштовхом політичної кризи, тоді з”явився рух “Україна без Кучми”, Форум національного порятунку. Тодішня влада звинувачувала майора Миколу Мельниченка у навмисному підриві іміджу України, а Олександр Мороз став особистим ворогом Леоніда Кучми та його оточення, розділивши № 1 з Юлією Тимошенко.

Багато часу пройшло від дня, коли у парламенті лідер соціалістів зробив сенсаційну заяву, і, як зауважив сам Олександр Мороз у Львові, багато води відтоді витекло, але надії людей поки що так і не справдились. Адже замовники, організатори, виконавці вбивства Георгія Гонгадзе не покарані. Тому пан Мороз домагатиметься, щоб справу вбивства журналіста до суду передали в повному обсязі, тобто на лаву підсудних повинні сісти разом не лише конкретні виконавці вбивства, але і його безпосередні замовники та організатори.

“До справи мають бути долучені матеріали експертизи, аудіоекспертизи плівок, медичні, тобто справа юридично має бути бездоганною”.

Касетний скандал не сприяв тому, щоб суд розглянув справу вбивства журналіста.

З одного боку, суспільство все знає і розуміє, але правда не вигідна окремим державним посадовцям, зазначив лідер СПУ.

Леся Гонгадзе, мати журналіста, пригадує виступ Олександра Мороза у парламенті і каже, що з першої хвилини повірила у правдивість записів на касетах Миколи Мельниченка. З самим майором вона не зустрічалась жодного разу. Леся Гонгадзе 5 років тому вірила, що ці плівки допоможуть у розслідуванні вбивства її сина.

“Я просто була впевнена, що касети правдиві. Адже зрозуміло, що всі кабінети посадовців прослуховують, це нормальне явище, а відтак ці записи зроблені з певною політичною метою”.

Імена людей, які оприлюднювали записи, зроблені в кабінеті Леоніда Кучми, відомі, але чи це єдині організатори касетного скандалу? Наразі це запитання залишається без відповіді для суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG