Доступність посилання

ТОП новини

Ціаніди в Тисі.


Василь Плоскіна Угорщина, 29 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Отруєну румунськими ціанідами воду в одному з притоків Тиси очікують в Угорщині у ніч з понеділка на вівторок. Угорські водоохоронні служби скаржаться, що румунські колеги поділилися інформацією з сусідами тільки через добу після того, як на одному із золотодобувних підприємств у Трансильванії стався вилив небезпечних речовин.

Угорські фахівці постійно тестують вміст шкідливих речовин у Тисі. Експерти попереджають, що вони не становитимуть такої великої шкоди для людей і довкілля, як 5 років тому у березні, коли на румунському боці внаслідок пошкодження греблі в Тису потрапило 40 тисяч тонн важких металів, у тому числі ціанідів. Тоді на території України, Угорщини та Сербії уряди цих держав вжили надзвичайні заходи щодо ліквідації наслідків екологічної катастрофи. До речі, громадськість цих країн ще й досі не знає точної суми завданих екологічних збитків.

З того часу це вже третій подібний вилив на марамороських зототозбагачувальних підприємствах з великою часткою австралійського капіталу, зазначає угорська преса, додаючи, що в Румунії іноземні інвестори з міркувань економії все ще використовують у золотоносних шахтах дешеві технології, небезпечні для довкілля. Угорців втішає лише те, що вміст ціанідів, які днями потрапили в притоки Тиси, у триста разів менший від показників двотисячного року. Йдеться, зокрема, про 150 кубометрів ціанідів, що просочилися днями з басейна-відстойника в гірські річки Чіслу та Вішу отруївши до півцентнера дрібної риби.

На думку Андраша Ґомбоша, відповідального посадовця міністерства охорони довкілля Угорщини, в нижній течії Тиси вплив ціанідів буде мінімальним, отже, наразі нема потреби вдаватися до надзвичайних термінових заходів. У цьому він запевнив прем’єр-міністра країни Ференца Дюрчаня на нараді у глави угорського уряду. Такий висновок тутешні експерти роблять на основі даних української сторони. Тим часом угорці кожні півгодини здійснюють контрольні заміри на Тисі. Андраш Ґомбош також сказав, що румунський уряд не одразу повідомив сусідів про забруднення притоків Тиси, яке сталося ще у минулу п’ятницю.
XS
SM
MD
LG