Доступність посилання

ТОП новини

Представники Чеченської Республіки Ічкерія не визнають проведених парламентських виборів у Чечні і називають їх політичним фарсом.


Петро Кагуй Прага, 28 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Прага, 28 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Російська влада та нинішнє промосковське керівництво Чеченської Республіки підсумовують результати учорашніх парламентських виборів у Чечні. Ці вибори, за задумом Кремля, мали стати завершенням основного процесу політичного врегулювання у Чечні.

За офіційними попередніми підсумками парламентських виборів у Чечні, найбільше голосів здобула партія “Єдина Росія”, отримавши 61 % голосів. На другому місці Комуністична партія Росії – близько 12%, а на третьому – “Союз правих сил” – 11%. Таким чином, наразі лише три із восьми партій, що брали участь у виборах, подолали необхідний 5-відсотковий бар’єр. Слід зауважити, що нині у Чечні своїх партій немає, а є лише ті партії, котрі дублюють російські.

Промосковський президент Чечні Алу Алханов сказав:

“Народ, виборці вибрали самі для себе тих депутатів, котрих вони сьогодні хочуть бачити у парламенті Чеченської Республіки”.

Сам промосковський чеченський лідер Алу Алханов голосував на виборчій дільниці в Урус-Мартані, а коли його кортеж повертався до Грозного, то був зупинений охороною. Охоронці виявили на узбіччі дороги, котрою повертався Алханов, два потужні фугаси. “Президента від вибуху врятувало лише чудо”,- написала газета “Московский комсомолец”.

Досить високо оцінив парламентські вибори у Чечні президент Росії Володимир Путін:

“Вибрали легітимний, представницький орган влади у Чечні - парламент. Таким чином завершені формальні юридичні процедури щодо відновлення конституційного устрою у Чеченській Республіці”.

За даними виборчої комісії Чечні, у голосуванні взяли участь близько 70% виборців. Однак до такої високої активності чеченських виборців, як і загалом до нинішніх виборів у Чечні, досить критично ставляться провідні правозахисні організації, котрі не посилали своїх спостерігачів на ці вибори.

Говорить голова Московської Гельсинкської групи Людмила Алексеєва:

“Московська Гельсинкська група не проводила моніторингу цих виборів. Бо раніше ми здійснювали моніторинг президентських виборів у Чечні і зрозуміли, що це марна справа. Очевидно, що виборами диригує влада і безсоромно фальсифікує їхні результати, зокрема щодо явки виборців”.

А як оцінюють нинішні парламентські вибори у Чечні представники сил, котрі борються за незалежність Чеченської Республіки?

Ми звернулися за коментарем до міністра закордонних справ Чеченської Республіки Ічкерія Усмана Ферзаулі, який нині перебуває в одній із західноєвропейських держав:

“Хочу Вам нагадати про ту ноту, яку ми направили на адресу Європейського Союзу. Ця нота пов''язана з тими обставинами, що деякі лідери західних країн через, відверто кажучи, меркантильні, економічні інтереси, що мають їхні країни із Росією, схильні простити Росії все те, що вона натворила у Чечні. У цій ноті ми також зазначили, що легітимний уряд чеченської Республіки Ічкерії не оголошував ніяких виборів на території Ічкерії, оскільки там ідуть бойові дії. Тобто, ми заявляємо, що ці вибори нелегітимні.

Ба більше, за тими стандартами, за якими живуть нині люди, скажімо, Україна чи західні країни, - на території, де є окупаційний режим, де грабують населення, убивають людей, неможливі вибори! І нам, в принципі, не зрозуміла схильність деяких лідерів західних країн визнати ці вибори, що вони справді відбулися і що там усе було нормально і так далі. Іншими словами, під дулами автоматів ніколи не буде вільних і демократичних виборів. Тобто, це не вибори, це фарс, і ми їх ніколи не визнаємо, допоки окупаційні підрозділи Росії не покинуть територію суверенної Ічкерії”.


Ми також запитали у міністра закордонних справ Чеченської Республіки Ічкерія Усмана Ферзаулі, якою від бачить перспективу вирішення чеченської проблеми.

Усман Ферзаулі: “Справа в тому, що ми не хочемо вигадувати велосипед. Є сучасні демократичні інститути, міжнародні інституції, скажімо Рада Європи, ОБСЄ, яке, зокрема, покликане вирішувати такі питання. Та й врешті-решт Організація Об’єднаних Націй. Я не раз говорив, що, в принципі, через те, що вже сталося на території Ічкерії, через масові убивства людей Росія не зможе ні за яких обставин один-на-один вирішити проблему, котра є між Чеченською Республікою Ічкерія і Росією. Я не раз доводив до відома зацікавлених сторін, що ми вимагаємо перманентної місії від Ради Безпеки ООН на території Чеченської Республіки Ічкерія. Така місія мала б вирішувати ці питання і, на мою думку, це було б дуже позивне зрушення у цьому плані. А як ми бачимо вирішення цього питання в принципі? Знаєте, шляхом переговорів можна вирішити будь-яке питання, оскільки Кавказ є краєм діалогу”.

Ще за кілька днів до парламентських виборів у Чечні, низка міжнародних і російських правозахисних організацій оприлюднили спільну доповідь, у якій ішлося про відсутність умов для проведення вільних і справедливих виборів у Чечні. Та й, за висновками правозахисників, без залучення сил, котрі борються за незалежність Чечні, політично врегулювати чеченську проблему неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG