Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про київський форум “Спільноти демократичного вибору” та про загадковий транзит Миколи Мельниченка через Москву...


Петро Кагуй

Прага, 1 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Газета “Коммерсантъ” наводить слова глави адміністрації грузинського президента Георгія Арвеладзе, який заявив, що на форумі “ Спільноти демократичного вибору”: “фактично буде утворено вісь демократичних країн, котрі не бажають перебувати в орбіті впливу Росії”.

Тоді як голова міжнародного комітету Державної Думи Росії Костянтин Косачьов сприйняв цей форум - як спробу низки держав пострадянського простору сформувати антиросійську коаліцію.

“Форум у Києві мені видається настільки ж мертвонародженим дитям, як і утворений раніше ГУУАМ. Країни-учасники форуму не мають конструктивної програми Ïх об''єднують лише антиросійські позиції. А гасло, яке вибрали організатори цього зборища: навчити Росію демократії, мені видається абсолютно безперспективним”, - заявив голова міжнародного комітету Державної Думи Росії Костянтин Косачьов.

А вже російський часопис “Новые известия” написав, що на форумі “Спільноти демократичного вибору” говоритимуть про “помаранчеву революцію” як про явище, про зміни на просторі між Балтійським і Чорним морями та про зникнення так званої “сірої зони” між країнами НАТО з одного боку і пострадянськими державами – з іншого. Учасники форуму також мають визначитися, чи слід трансформувати ініціативу Віктора Ющенка і Міхеїла Саакашвілі у постійну регіональну організацію, - зазначають “Новые известия”.

“Скандальний охоронець Мельниченко повернувся до Києва через Москву, зустрівшись невідомо з ким”, - пише московська “Независимая газета”, яка намагалася провести власне розслідування “таємничого транзиту” Миколи Мельниченка через російську столицю.

Зовсім незрозуміло, навіщо було Мельниченку робити такий трюк – летіти зі Сполучених Штатів до Києва через Москву та ще й незручними “стиковими” рейсами. Пересадка у Москві зайняла майже 6-ть годин. “Независимая газета” так і не змогла встановити, чи мав Микола Мельниченко якісь зустрічі у російській столиці, окрім його виступу перед російськими журналістами.

А один із найближчих сподвижників Мельниченка, колишній співробітник ФСБ Росії Олександр Литвиненко, який отримав політичний притулок у Великобританії, в інтерв’ю “Независимой газете” розповів: “Він (Мельниченко) говорив мені, що збирає компромат на Ющенка і Тимошенко, і збирався оголосити все це перед виборами. Їхній план такий: вони із Єльяшкевичем їдуть до України, привертають загальну увагу і оприлюднюють компромат. Так ось, частину цього компромату він отримав від російських спецслужб. І зупинка у Москві, у “Шереметьєво-2”, знову ж таки - спроба привернути до себе увагу. Вони обидва вдають із себе політичних діячів і мріють помирити два братні народи. Як Солженіцин – їхав до Росії через Далекий Схід, так і вони - їдуть до України через Москву”, - заявив “Независимой газете” колишній співробітник ФСБ Росії Олександр Литвиненко, який проживає у Лондоні.

А вже інша московська газета “Коммерсантъ” також наголошує на тому, що повернення політемігрантів Миколи Мельниченка і Олександра Єльяшкевича збіглося з початком передвиборчої кампанії в Україні. “Коммерсантъ” наводить слова українського депутата Олександра Волкова. “Я впевнений, що він (Мельниченко) приїхав під гарантії “Соціалістичної партії” і виступатиме їхнім лобістом – викидатиме компромат на усі партії, котрі не відносяться до соціалістів. Цей піар-хід потрібен, щоб зайвий раз покопатися у брудній білизні”, - заявив Олександр Волков московській газеті “Коммерсантъ”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG