Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Півострів “Грип”.



Київ, 5 грудня 2005 року.

"Крилатий грип" тепер став реальністю і для українців - принаймні кримчан. Понад три тисячі домашніх птахів вже спочивають у братських могилах. Чи може вірус зачепити людей? Що робить міністерство аграрної політики, аби запобігти його поширенню? Про це у Звуках Життя "Півострів Грип" з Микитою Моісеєвим.

П’ять кримських сіл оточені трикілометровою карантинною смугою. Там знищено понад три тисячі голів домашньої птиці. Держава вже передбачила гроші на компенсації - за одну курку дають п’ятнадцять гривень, за качку - на дев’ять більше, а найдорожче знищити індика - держава за це платить дев’яносто гривень. Тим часом інформація про епідемію вже поширилась по всій Україні. Звуки життя поцікавитись у перехожих, чи відчули вони небезпеку, коли почули звістки з півострова?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Птахівники та ветеринари заспокоюють українців - грип, виявлений у кримських птахів, не є високопатогенним. До того, ж за словами МНСників, хвороба не поширюється за межі п’яти кримських сіл. Голова асоціації виробників пташиного м’яса Олександр Бакуменко теж запевняє - свійська птиця заразилася від своїх диких друзів, які прилетіли на озеро Сиваш. Оскільки спеціальні служби вже знищили майже всі домашніх птахів у зараженому районі - то боятися нема чого - такою є офіційна версія чиновників.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Протягом тижня мешканцям п’яти сіл карантинної зони буде зроблено щеплення проти грипу - вакцина має надійти з Нідерландів. А згодом міністерство охорони здоров’я планує провести імунопрофілактику населення інших сіл півострова. І якщо урядові заходи вже чітко сплановано, то стан місцевого населення важко назвати впевненим - каже кореспондент Радіо Свобода у Криму Володимир Притула. Наприкінці жовтня було виявлено пташиний грип у Хорватії. На озері Грудняк, що на Північному Сході країни загинуло дванадцять лебедів. Яких заходів тоді було вжито – розповідає кореспондент Радіо Свобода у Белграді Михайло Рамач.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Мешканці тих кримських районів, де птахи заразилися на грип стверджують - мор птиці почався ще два місяці тому, але ветслужби не звертали на заяви селян уваги. А наразі заяви про пташиний мор почали надходити із сумської області. Про загрозу появи високопатогенного грипу заявляє і Донеччина. Заяви ж ветеринарів та еменесників щодо відсутності небезпеки НЕ ЗОВСІМ ВІДПОВІДАЮТЬ інформації санепідеміологів. Вакцини проти пташиного грипу немає у світі - говорять лікарі. Всіх мешканців сіл, де птахи загинули від цієї хвороби - українські лікарі прищеплюють від звичайного грипу - каже президент Віктор Ющенко. Однак тепер, якщо хворобу і вдасться зупинити, українські птахівники потерпатимуть від страшних збитки - кажуть експерти. Чи правда українці бояться купляти курятину? На одному з центральних ринків столиці дізнавалася Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG