Доступність посилання

ТОП новини

Засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії у Донецьку з приводу загрози пташиного грипу.


Ганна Іванова Донецьк, 7 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Донецьку область визнали регіоном із високим ризиком виникнення інфекції пташиного грипу. Цей факт став причиною проведення у Донецьку засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Пташиний грип є реальною загрозою для Донбасу. Такою була головна тема засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке проходило у Донецьку шостого грудня.

Ветеринарні служби області звітували про те, що готові дати відсіч цій хворобі. За даними начальника ветеринарної служби у Донецькій області Анатолія Пригодіна, ще з вересня в регіоні здійснюється ряд заходів попереджувального характеру. Так, було посилено контроль за ввезенням до області живих тварин і птахів, сировини і продукції тваринного походження, особливо – птахівництва. Усі птахівницькі підприємства переведено у режим роботи підприємств закритого типу із системою санпропускників та дезінфекції. Також проводиться роз’яснювальна робота з власниками свійської птиці та мисливцями. Крім того, відкрита спеціальна “гаряча” телефонна лінія, яка допоможе швидко реагувати на кожен випадок загибелі птиці в регіоні.

Однак, виявилося, що існують проблеми, які не вирішувалися у Донецькій області багато років. Якщо на пунктах законної торгівлі вдалося посилити контроль за реалізацією м’яса птиці, то якість продуктів, що реалізується на так званих стихійних ринках, підлягає великому сумніву. Основна проблема полягає в тому, що на даний момент у Донецькій області немає служби, яка б мала повноваження закривати стихійні ринки. Боротьба, що проводять місцева влада, міліція, санітарна і ветеринарна служба, у підсумку ні до чого не приводить.

“Ми втомилися у кожній газеті говорити про те, щоб не купували на стихійних ринках. Якщо ми сьогодні всіх санітарних, ветеринарних працівників і всю міліцію приставимо до кожного двору, ми не перекриємо цей канал. Сьогодні люди самі повинні розуміти, не можна купувати на стихійних ринках нічого, воно тут взагалі не проходить ніякий контроль – ні на пташиний грип, ні на сальмонельоз”, – відзначила заступник головного санітарного лікаря Донецької області Ірина Сошенко.

У зв''язку з тим, що продукти продаються в неналежних санітарних умовах і несуть у собі загрозу для життя людей, на засіданні було прийняте рішення підготувати розпорядження за підписом голови Донецької облдержадміністрації Вадима Чупруна про створення спеціальної комісії, уповноваженої закривати стихійні ринки.

Члени Надзвичайної протиепізоотичної комісії завірили, що робиться все можливе, щоб пташиний грип не прийшов у Донецьку область. Але донеччан попередили, що потрібно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог, і попросили не легковажити.
XS
SM
MD
LG