Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса бачить у пташиному грипі прорахунки українських ветеринарів і політичний підтекст.


Сергій Драчук Прага, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко оголосив, що звільняє головного ветеринарного лікаря Петра Вербицького. Він також порушить питання про відповідальність ветеринарної служби в Криму. За підсумками своєї подорожі до Криму, де кінцем минулого тижня виявили спалах пташиного грипу, президент з’ясував, що ветеринари не змогли вчасно встановити наявність вірусу цієї хвороби, а ветеринарна інспекція виявилася не готова впоратися з проблемою.

На розбіжності між словами українських урядовців і розповідями простих мешканців Криму звертає увагу й британський діловий щоденник “Файнаншл Таймз”, який пише про те, як Україна почала боротьбу з чи не найбільшим досі спалахом смертельно небезпечного різновиду пташиного грипу в Європі. Українські урядовці запевняють, що реґулярно перевіряють диких і свійських птахів в Україні, але пташиний грип виявили щойно зараз. А мешканці в уражених районах Криму розповідають телерепортерам, що таємнича хвороба вбиває їхніх птахів уже понад місяць, і з їхніх слів ясно, що ця хвороба почала поширюватися там приблизно ще тоді ж, коли стало відомо про перший спалах пташиного грипу в Європі – у жовтні в гирлі Дунаю в Румунії. Відтак, припускає автор статті в “Файнаншл Таймз” Том Ворнер, те, що українська влада не помітила спалаху раніше, може збільшити занепокоєння по всій Європі, чи здатна Україна вправитися з проблемою пташиного грипу.

А німецький щоденник “Зюддойче Цайтунґ” звертає увагу на іншу деталь. а словами українських урядовців, уже перші проби тканин загиблих птахів разом із результатами досліджень українських лабораторій переслали до спеціялізованих інститутів у Великій Британії й Італії. Вони мають визначити, чи не спричинив епідемію небезпечний і для людини штам вірусу пташиного грипу, відомий як H5N1. Але, крім того, відповідні проби мають також передати й до лабораторії в Росії, в місті Владімірі, зауважує автор статті Томас Урбан і робить висновок, що українська влада вочевидь хотіла б подати цим і політичний сигнал. Адже, пише газета, більшість мешканців Криму російськомовні, і для значної частини їх слова про те, що налаштована на реформи влада президента Віктора Ющенка перебуває під західним контролем, падають на поживний ґрунт. Отож тепер російські вчені матимуть для правдивості підтвердити результати західних фахівців, уважає “Зюддойче Цайтунґ”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG