Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи членства України у НАТО.


Богдана Костюк Київ, 8 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Внесок України у підтримку миру і стабільності у Центрально-Східній Європі та План виконання дій “Україна – НАТО” – ключові питання, які сьогодні у Брюсселі розглянуть керівники Північно-Атлантичного альянсу. Українську делегацію на засіданні очолює міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. А його перший заступник – Антон Бутейко – напередодні брюссельської зустрічі повідомив журналістам перспективи співпраці України в Альянсі та можливості її членства у НАТО.

Антон Бутейко
На думку Антона Бутейка, Україна і НАТО в останній рік поглибили і конкретизували напрямки співпраці. Щодо можливості вступу України до Альянсу, то – на думку пана Бутейка – тут багато залежить саме від української держави:

“Це буде залежати від ефективності наших зусиль, ефективності проведення реформування нашого життя, встановлення саме твердих засад демократії в українській державі; реформування безпекового й оборонного сектору. МИ будемо працювати над цим системно. Ми працюємо над тим, щоб отримати сигнал про те, щоб Україна співпрацювала з НАТО вже на основі плану підготовки до членства. МИ очікуємо, що такий сигнал буде дано, що він буде зафіксований, можливо, у наступному році”.

А поки що, одна зі сфер, які освоює українська влада у стосунках з НАТО – це сфера інформаційна: Антон Бутейко вважає, що нині у ЗМІ замало повідомлень про Альянс, його завдання і цілі:

“Існує державна програма роз’яснення євроатлантичної політики України. Під час недавнього засідання Ради національної безпеки та оборони це питання розглядалося. І буде Президентом України дано новий імпульс для того, щоби ця робота була більш ефективною і щоби вона належним чином фінансувалась. У МЗС у цьому зв’язку опрацьовуються варіанти залучення неурядових організацій і реалізації проектів, під які мають бути бюджетні кошти”.

Антон Бутейко переконаний, що євроатлантична інтеграція України не завадить поліпшенню її стосунків з Росією, і не суперечить українсько-російському стратегічному партнерству. ЗА словами пана Бутейка,

“Є заява Президента Росії В. Путіна, який говорив, що кожна держава – у тому числі Україна – має право забезпечувати свою безпеку так, як вона вважає за доцільне. МИ вважаємо доцільним забезпечити її шляхом підготовки і майбутнього членства у НАТО”.

Крім того, Україна, Росія і НАТО разом співпрацюватимуть у галузі міжнародної безпеки та боротьби з тероризмом, - переконаний Антон Бутейко.
XS
SM
MD
LG