Доступність посилання

ТОП новини

Райс приїжджала до Києва підтримати Ющенка.


Сергій Драчук Прага, 8 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – У візиті державного секретаря Сполучених Штатів України Кондолізи Райс до України західна преса побачила переважно дві теми, які пролунали в її виступах у Києві: це відповідь на звинувачення в бік США в тортурах щодо підозрюваних у тероризмі й занепокоєння США новим російським законодавством, що обмежуватиме діяльність неурядових організацій. Українському аспектові візиту держсекретаря приділили більше уваги російські газети, хоча й західні не оминули його.

Американський щоденник “Вашинґтон Таймз” присвячує всю статтю виступові Кондолізи Райс у Київському університеті й розповідає про головне послання держсекретаря студентам: Помаранчева революція, яка минулого року винесла Президента Віктора Ющенка до влади після сфальсифікованих виборів, – це лише початок, а тепер у руках самих українців відстояти свою демократію. Але, мовиться в статті, студентів найбільше цікавили розповіді про її дитинство на расистському півдні Америки в не таких демократичних, як зараз, Сполучених Штатах, і про те, як вона дісталася на верхівку влади.

Пишучи про приїзд Кондолізи Райс до Києва, чимала частина західної преси лише побіжно згадує, що цей візит мав на меті підтримати Віктора Ющенка напередодні парламентських виборів наступної весни й заохотити його не відступати від політичних і економічних реформ.

Швейцарська ж “Ноє Цюрхер Цайтунґ” пише в зв’язку з цим візитом про Україну як про стратегічного партнера США й додає, що Райс говорила про недалекий вступ України в НАТО і СОТ, але при цьому не зв’язувала себе конкретними зобов’язаннями про час цього вступу. Газета пише, що цей візит був для Ющенка дуже цінний, бо він нарешті довів, що світ по-справжньому сприймає тепер Україну, яка наважилася вийти зі сфери впливу Москви. Можливо, що Райс зламала дотеперішню звичку Заходу озиратися на Росію в своїх взаєминах із Україною, і вже найближчим часом до Києва знайдуть шлях і кілька визначних західноєвропейських керівників, уважає швейцарський щоденник. Але, пише газета, Ющенко не може очікувати надто багато від теплих слів Райс. Як мовиться в статті, Ющенкові скептики пригадають йому й те, що Райс не говорила конкретно про час прийняття Києва до СОТ і НАТО і помітно роздратовано ухилялася від питання, коли США були б готові надати Україні статус ринкової економіки. Щоденник наводить думки експертів, які вважають за доволі нереальні сподівання, що Україну могли б прийняти до СОТ на майбутній конференції в Гонконзі. За неймовірне вважають і те, щоб союз НАТО на зустрічі міністрів закордонних справ у четвер у Брюсселі пообіцяв Києву швидкий вступ чи змінив нинішню модель партнерства, пише “Ноє Цюрхер Цайтунґ”.

Так само, як демонстрацію символічної підтримки США зовнішньополітичному курсові Ющенка, цілі якого добре відомі ( вступ до НАТО, СОТ і ЄС), оцінює візит Райс і російська “Нєзавісімая ґазета”. Але, зазначає авторка статті, ще важливіше для США розставити акценти так, щоб їх не змогла не помітити Москва. Приїзд Райс також можна назвати попереднім підбиттям підсумків: головним пунктом її порядку денного стало виконання Україною політичної заяви, яку затвердили президенти України і США півроку тому, пише “Нєзавісімая ґазета”.

Тим часом інший російський щоденник “Комерсант” висловлює думку, що в Києві перед Райс стояло непросте завдання: не лише підтримати Ющенка, який переживає не найкращі часи, але й спробувати довести, що Помаранчева революція зовсім не була “американським проєктом”, а стала природнім вибором самих українців. Крім того, усвідомлюючи, що рівень підтримки Президента Ющенка багато в чому визначатиметься становищем в економіці, держсекретар США мала засвідчити готовність Вашинґтона допомогти українській економіці повернути втрачену динаміку розвитку, зазначає автор статті в щоденнику “Комерсант”.

А ще і російська, і західна преса звернула увагу на те, що Кондоліза Райс у перебігу відвідин України зустрілася не тільки з нинішніми українськими урядовцями, а й і з колишньою українською прем’єркою Юлією Тимошенко. Російська газета з назвою “Ґазєта” цитує джерела в українському МЗС, що та зустріч затяглася на цілу годину, так що Кондоліза Райс спізнилася на зустріч із міністром закордонних справ Борисом Тарасюком, а під час розмови Райс запросила Тимошенко відвідати США в будь-який зручний час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG