Доступність посилання

ТОП новини

Нові обличчя в українській політиці.


Юлія Жмакіна Гості: Андрій Шевченко - журналіст, екс-віце-президент НТКУ, керівник Центру суспільного мовлення і від вчора 5-им номером у списку БЮТ; Маркіян Лубківський - заступником голови Секретаріату Президента; Ірина Геращенко - речник Президента України.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 8 грудня 2005 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Юлія Жмакіна

Радіо “Свобода” продовжує своє мовлення. На годиннику рівно 20-00. І це означає, що у прямому ефірі передача “Вечірня Свобода”. Сьогодні її проведу я, Юлія Жмакіна.

Крім шпаків наступної весни до України прилетить ціла зграя нових політиків. Про дебютантів (хто, чому і для чого оновить лави парламентарів) говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з Андрієм Шевченком, журналістом, екс-віце-президентом НТКУ, керівником Центру суспільного мовлення і від вчора 5-им номером у списку БЮТ; Маркіяном Лубківським, заступником голови Секретаріату Президента; речником Президента України Іриною Геращенко. Вітаю усіх!

Ірино, коли і як ти дізналася, що ти – 93 номер у списку НСНУ?

Ірина Геращенко

Насправді зараз я дуже серйозно думаю над тим, де я буду потрібніша команді Ющенка.

Якщо я прийму рішення йти у парламент, то я прийму рішення і йтиму по списку не тільки як речник Президента України, а насправді як людина команди Ющенка, яка вже чотири роки працює в цій команді, має честь працювати в ній, пройти найскладніші, мабуть, до сьогодні вибори 2004-го року і перемогти разом з цієї командою ці вибори.

Тому, мені здається, що той шлях, який тоді було пройдено в цій команді, дає можливість говорити, що тоді ми змогли побачити, що таки є та українська політика, якою вона не має бути і що тут має змінитися.

Мені здається, що одним із таких стимулів, можливо, мого кінцевого рішення це буде позиція Президента, який чітко заявив, що він виступає за омолодження української влади. Сьогодні в нас в уряді є прекрасні 30-річні міністри, зокрема це Арсеній Яценюк, такий абсолютно зірковий міністр, я вважаю, що і в регіонах чимало молодих людей прийшло працювати в регіональні органи влади, в нас в секретаріаті чимало талановитих молодих людей. Але їх має бути дійсно більше набагато. Має прийти зміна поколінь.

Мені здається, що Президент дає хороший старт, але іноді ця позиція, на жаль, пробуксовує.

Юлія Жмакіна

Я сьогодні говорила з Святославом Вакарчуком. Для нього було сюрпризом, що він у списку. Ірино, а для тебе це був сюрприз, чи ти це обговорювала, що ти – 93 номер?

Ірина Геращенко

Насправді є деякі партійні речі, які є робочими моментами. Я знала, що така історія відносно включення до списку людей, які пройшли вибори, які довели свою дієздатність у команді, вони обговорюються. Тим більше дуже серйозно обговорюється не тільки омолодження списку, а й залучення до списку жінок.

Юлія Жмакіна

Тобто, ти по двох квотах пройшла?

Ірина Геращенко

Я ще не пройшла ні по яких квотах. Дійсно, у мене є час для прийняття рішення.

Юлія Жмакіна

До якого числа ти будеш думати?

Ірина Геращенко

Я думаю, що це ще кілька днів.

Але на перше місце я буду ставити, зважувати на те, де я дійсно буду потрібна команді, тому що сьогодні у нас тільки формується структура секретаріату, я думаю, що ця історія тільки затяглася трішечки, але там насправді є ще дуже багато роботи, тому час ще я.

Юлія Жмакіна

Ірино, а якщо ти ухвалиш для себе рішення все-таки балотуватися, ти підеш у відпустку з посади речника Президента України?

Ірина Геращенко

Це рішення має залежати і від списку, тобто якщо там буде йти мова про те, що якийсь номер під питанням, то у будь-якому випадку це дає можливість працювати на цій посаді, але, принаймні, я тоді для себе дуже чітко визначу, що я буду займатися виключно технічними речами, яких дуже багато в роботі прес-служби, але публічну частину своєї роботи я зведу до мінімуму.

Юлія Жмакіна

Вчора стало відомо, що під п’ятим номером у виборчому списку БЮТ Андрій Шевченко.

Я хочу нагадати, що 28 жовтня, тобто півтора місяці тому, у прямому ефірі радіо “Свобода” гостей був Андрій Шевченко. Пролунав дзвоник слухача...

Будь ласка, уривок “Вечірньої Свободи”.

Слухач

Андрію, скажіть, будь ласка, Ви в політику підете?

Андрій Шевченко

Ні, я думаю, що зараз такий етап в житті країни, коли Андрії Шевченки мають займатися двома речами: футболом і телебаченням.

Юлія Жмакіна

Тобто, з футболом і телебаченням ми вже все вирішили?

Андрій Шевченко

Я підтверджу, що Шевченки мають займатися тим, що у них добре виходить.

Мені простіше, ніж Ірині, тому що я знаю, чому я йду у виборчий список і до парламенту, це абсолютно конкретна справа, яка називається суспільне телебачення.

Чому мені простіше? Тому, я думаю, що виборчі списки мають формуватися не за квотними принципами, приміром, жінки, молодші або ж старші люди, журналісти, представники творчих спілок чи різних професій, в політику є сенс йти лише з однією місією, коли ти чітко знаєш, яку ти конкретно користь можеш принести.

Мені в цій ситуації немає чого вагатися, тому що я чітко знаю, яку я користь можу принести, і вона звучить наступним чином – це суспільне телебачення.

Ми знаємо ситуацію з законом – це роздержавлення преси. Ми знаємо, що за останній рік, на жаль, ми не просунулися в жодному із цих двох напрямків. І наступне: ми говоримо про свободу слова в дуже широкому розумінні.

За ті два місяці, які пройшли зі слухачем з “Свободи”, ми теж мало просунулися в цих системних питаннях і час їх рухати швидше.

Юлія Жмакіна

Коли і від кого тобі пролунала пропозиція увійти у п’ятірку? Чи довго ти вагався? Які були обставини, настрій?

Андрій Шевченко

Пропозиція надійшла особисто від Юлії Тимошенко і була озвучена Миколою Томенком – це людина, з якою мене пов’язує дуже багато речей, в тому числі і наше спільне бачення суспільного мовлення.

Рішення приймалося у моїй розмові особисто із Юлією Тимошенко. Розмова була цілком конкретна. Я запитував у Юлії Володимирівни, чи вона готова зробити суспільне телебачення ключовою позицією у їхній програмі, прозвучала цілком конкретна відповідь: “Так!”

Юлія Жмакіна

І все-таки, я думаю, що більше людей очікували тебе побачити у списку НСНУ. Були пропозиції звідти?

Андрій Шевченко

Ні. Я був здивований, коли вчора на “5-му каналі” почув про те, що, виявляється, мені були пропозиції з цього боку. Їх не було. Я думаю, що і не могло б бути, тому що заявлений трохи інший принцип – це принцип командної роботи, командної взаємодії.

Були пропозиції від інших політичних сил, в тому числі дуже достойних. Тривалий час я казав дуже чітко: “Ні, не цікавить виборча кампанія!”. Те, що змінило ситуацію, це дуже чітка пропозиція з боку Юлії Тимошенко.

Юлія Жмакіна

Маркіяне, чи є в тебе вже якесь рішення, з якою політичною силою ти будеш рухатися на парламент, якщо будеш рухатися?

Маркіян Лубківський

Мною, враховуючи досвід моєї попередньої роботи в МЗС, завжди керувала відповідальність. Я звик працювати на високому рівні і вважаю себе професіоналом, знавцем своєї справи, тому ця відповідальність була гальмуючим фактором у моєму виборі. Цей вибір я вже зробив. Я вирішив йти на вибори до парламенту разом із “Порою”. Я одержав запрошення від цієї політичної сили.

Ірина Геращенко

Я не почула жодної думки, з якою б я не змогла погодитися. Починаючи від думки Андрія, що списики мають формуватися за квотам, наприклад, 10 представників такої-то професії або жінки-чоловіки, то це абсолютно правильно. Туди мають іти люди, які для себе прийняли вибір, що сьогодні вони стають політиками. Це перша позиція.

Друге, вони мають абсолютно усвідомлювати, що вони хочуть принести в українську політику. Третє, якою має бути українська політика.

Абсолютно очевидно, що тут зібралися люди, які останні роки були союзниками в головному – в тому, що всі, кожен на своєму місці боровся за зміни в Україні, і за свободу слова.

Я думаю, що для кожного з тих, хто сьогодні є в студії, було особистою драмою розкол в помаранчевій команді, дуже серйозною особистою драмою. Сьогодні кожному з нас дуже хотілося, щоб після виборів в парламенті була сформована демократична більшість, яка буде працювати саме на те, що я сказала, і безумовно, створить в Україні суспільне телебачення.

В жодній країні світу не робить суспільне телебачення офіс Президента, адміністрація Президента. Це був український рудимент, пов’язаний з тим, що та структура, яка мала займатися цим питанням, в даному випадку Держтелерадіо, займалася іншими питаннями.

Президент Ющенко, до речі, одним з перших своїх рішень подав до ВР подання на звільнення оцієї одіозної постаті. На жаль, парламент не проголосував. На жаль чи на щастя, Секретаріат мав займатися багатьма іншими речами, але всі ці здорові починання, які робилися в НТКУ для того аби, врегулювати фінансову діяльність телерадіокомпанії, провести дуже складне Євробачення, ще якісь речі, то вони підтримувалися Президентом.

Мені здається, що цей процес має стартонути з прийняття закону. Я повністю підтримую Андрія, що фракції демократичного спрямування в парламенті повинні підтримати закон про суспільне телебачення.

Юлія Жмакіна

У нас є слухач. Ігор зі Львова.

Слухач

Добрий вечір!

Така є гарна українська приказка: “Як падати, то з доброго коня”. Мені сумно, що пан Андрій пішов до БЮТ. Що таке БЮТ? То запитайтеся у Львові і запитайтеся, хто такий Буняк. Дуже сумно.

Андрій Шевченко

Я так розумію, що не почалася ще агітація, яка б дозволила оцінювати переваги і недоліки цієї чи іншої політичної сили. Я ще раз поясню, що це сила, яка єдиною дуже чітко змога запропонувати конкретний інструмент, як можна рухатися до суспільного телебачення. Більш того, я думаю, що це буде прикладом для того, щоб так само свободу слова зробити ключовим наріжним каменем в цій кампанії.

Є цінності вищі, ніж вибори. Свобода слова, правда набагато комплексніша, глибша і важливіша для країни, ніж ця виборча кампанія.

Юлія Жмакіна

Американський політолог Кен Йовітт прогнозував наприкінці 80-тих, що політичні обриси посткомуністичної Європи формуватимуть відповідні парламенти: демагоги, священики і полковники. Ми не пройшли оцей етап посткомуністичності, що у нас ідуть акордеоністи, боксери, співаки, журналісти?

Ірина Геращенко

Мені здається, що насправді в цій студії присутні полководці, які багато, можливо не з коня падали, як сказав наш шановний Ігор зі Львова. Навпаки, там будуть так часто поставлені в такі життєві умови, коли змушені будуть брати коня, сідати на нього і їхати боротися за свій світогляд, за свої уяви про щось.

Юлія Жмакіна

Це нормально, коли співаки, актори, журналісти, боксери йдуть в парламент вже 14 років по незалежності?

Андрій Шевченко

Не просто нормально, а прекрасно, коли в парламенті опиняються люди, якими пишається країна, які можуть конкретну цінність принести, які точно знають за чим йдуть.

Юлія Жмакіна

Я дуже хотіла поговорити, почути точку зору людини, яка пробувала піти зі свого фаху і перейти у ранг політиків, покинула цю справу. Пан Микола Вересень, відомий журналіст зараз з нами на зв’язку.

Миколо, на минулих парламентських виборах Ви були у п’ятірці озимого покоління і до парламенту не потрапили. Скажіть, Ви кинули взагалі інтенції, наміри ставати політиком? Що Ви думаєте про перехід журналістів, співаків, спортсменів у професійні політики?

Микола Вересень

Добрий вечір!

Щодо професіоналізму, то я так би не думав, тому що вони можуть прийти і піти, а можуть прийти і піти на другий день після обрання, поливши все і підтримавши своєю харизмою.

В цій країні, яка звільнилась якось в 1991 році кожен може стати будь-ким. Умовно кажучи, Віктор Пінчук не народився мільярдером, він працював в якомусь інституті трубному, потім поволі став якимось менеджером, мільйонером, якось почав керувати. Я не був журналістом до 1989 року, я був викладачем.

Якщо ви подивитися навколо себе, то ви знайдете багато доріг. До 1991 року була одна дорога, а після 1991 року була інша дорога. Так само, я думаю, що після 2004 року будуть ці дороги, вони будуть відкриватися або закриватися. Якщо Андрієві Шевченко не сподобається, то він піде, а якщо ні, то не піде.

Юлія Жмакіна

Ми з’ясували, що фактори, як розчарування, деякі інші, є підґрунтям, що українська політика потребує свіжого вливання, про яке ми сьогодні говоримо, молодих сил.

Але з іншого боку, напевно існують, оскільки ви проявили на своїх робочих місцях здорові амбіції, то які амбіції ви будете розгортати у політиці? Про що ви мрієте? Кожен рядовий може бути генералом, як відомо.

Ірина Геращенко

Я дозволю собі почати з того, що не погоджусь з Вами, Юля, що якщо говорити про омолодження української політики, то тут в першу чергу грає фактор розчарування. Я переконана, що абсолютно це не так.

В першу чергу тут має говорити фактор реалізму і прагматизму. Це здоровий нормальний процес. Політика має змінитися. Я не прийняла кінцеве рішення для себе. Це має бути не тільки моє рішення, але і рішення команди, як воно бачить, де сьогодні Ірина Геращенко має працювати, щоб це було найбільш корисно для команди.

Які риси мають бути в першу чергу використані? Командна гра, світоглядні цінності, які перемагали в 2002-2004, про що говорили мої колеги, це дійсно професійні речі.

Якщо б говорити, де б я себе бачила ...

Юлія Жмакіна

Тільки не в якому комітеті парламенту?

Ірина Геращенко

Чому? Це цікаво, до речі. Я не переконана, що це комітет зі свободи слова, можливо, це комітет з прав людини. Мені здається, це теж та річ, якій сьогодні не вистачає живого погляду, він дуже часто сприймається, як такий вторинний, хоча це абсолютно неправильно.

Маркіян Лубківський

Я дипломат, за характером роботи, яку виконував до останнього часу. Крім того, я вже генерал за тією посадою, яку займаю і все ще продовжую займати. Це, звичайно жарт. Тому крісло в парламенті не є самоціль. Ціллю є зробити свій конкретний внесок.

Справді, рік тому відбулися надзвичайно важливі події. Ми маємо найкращого Президента за всю історію незалежної України. Але ми не маємо права підводити цього Президента. Він володіє системою цінностей, про те, що ви говорили, національною ідеологією. Він носій цієї ідеології.

Але, на жаль, є люди, які безвідповідальні, які не розуміють, не дозволяють розкрити всю цю систему цінностей. Іншими словами, треба бути дуже відповідальним, знати і працювати над цим.

Андрій Шевченко

Моя мета, щоб в Україні з’явилося суспільне телебачення. Я буду змагатися за можливість реалізувати цю ідею. Це буде великою честю, якщо таку можливість я отримаю.

В коротшому періоді я хочу під час виборчої кампанії, поїздивши Україною, зрозуміти, що по-справжньому потрібно багатьом журналістам, прийти в парламент із готовими проектами законів для того, щоб дуже швидко, не розхитуючись на прем’єріаду, на все інше, почати стояти за свободу слова на ділі.

Юлія Жмакіна

Це була “Вечірня Свобода” в прямому ефірі.

Почуємося!

На все краще!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG