Доступність посилання

ТОП новини

Українці добровільно віддають на хабарі чи не найбільше в світі, але вірять, що колись перестануть.


Сергій Драчук Прага, 9 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – За рівнем корупції в світі Україна поділила сто сьоме – сто шістнадцяте місця з понад півтораста держав із такими країнами чи територіями, як Гондурас, Палестина, Зімбабве, Еритрея чи Білорусь. Це результати останнього дослідження міжнародної протикорупційної організації “Транспаренсі Інтернашонал”, яке оприлюднено сьогодні в Берліні. Але, хоча українці витрачають на хабарі одні з найбільших у світі сум, вони є й серед найбільших оптимістів, що корупція відступить, мовиться в звіті “Світовий барометр корупції – 2005”.

Менш як третина українців призналася соціологам, які виконували замовлення “Транспаренсі Інтернашонал”, що протягом останнього року вони чи члени їхньої родини хоч раз давали хабаря. Але при цьому обсяги цих хабарів чималі: українці віддають на них суми, що становлять від 10 до 20 відсотків валового внутрішнього продукту держави на душу населення. А за купівельною спроможністю цих сум Україну випереджає лише африканська Ґана.

Це не єдине, чим відзначилася Україна, сказав “Радіо Свобода” програмний керівник “Транспаренсі Інтернашонал” у справах Європи й Середньої Азії Бен Елерз: “Я хотів би наголосити, що Україна, за нашим цьогорічним дослідженням, була серед країн, де люди заплатили найбільше в світі хабарів за послуги, на які вони й так мають законне право”.

Так чинили понад 80 відсотків українців. При цьому, каже дослідник, в Україні, як і в багатьох країнах Середньої й Східної Європи, хабарі здебільшого не платять на вимогу, а пропонують самі.

Бен Елерз далі: “У цьогорічному звіті ми, серед іншого, виявили, що в Україні найскорумпованішими назвали міліцію, судочинство, а ще митницю. Це трохи нетипово: в більшості країн найскорумпованішими назвали політичні партії. В Україні вони теж скінчили погано, але найгіршою була міліція”. Погане становище, за даними звіту, також в українській медицині.

В Україні, яка вперше потрапила під таке дослідження, найбільше опитаних уважає, що за останні три роки рівень корупції не змінився або й трохи зріс. Цікаво, що серед лічених країн, де, на думку їхніх мешканців, корупція зменшилася, є Грузія. А от щодо майбутнього, то тут українці, разом із палестинцями й румунами, налаштовані найпозитивніше: в поліпшення становища вірить принаймні третина.

Але для цього Україні, а власне, самим українцям, іще треба чимало зробити: “Гадаю, виклики залишаються величезні. Звичайно, є певний поступ, зроблено деякі важливі кроки, але попереду ще величезні завдання, а саме постаратися досягти порозуміння в тому, як власне боротися з корупцією”, – сказав “Радіо Свобода” програмний керівник протикорупційної організації “Транспаренсі Інтернашонал” у справах Європи й Середньої Азії Бен Елерз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG