Доступність посилання

ТОП новини

Неофіційні спостерігачі з України зафіксували значні порушення на виборах у самопроголошеній ПМР.


Петро Каландирець Тираспіль, 12 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Минулої неділі у самопроголошеній Придністровській молдавській республіці проходили вибори до Верховної Ради. Участь у голосуванні взяли трохи більше 50 відсотків виборців. Ці данні були оголошені приблизно о 22 годині 11 грудня. За місцевим законодавством – вибори легитимні у разі участі у них 25 відсотків виборців. Найбільш активно голосували 11 грудня у Григоріопольському районі. Серед аутсайдерів опинилося місто Бендери.

Вибори до Верховної Ради самопроголошеної Придністровської молдавської республіки проходили вже традиційно напружено. Ще за день до голосування прес центр міністерства державної безпеки ПМР поширив серед місцевих ЗМІ інформацію про можливі спроби „провокацій з боку спецслужб Молдови”. Нічого такого 11 грудня не сталося. Хоча вулицями придністровських міст патрулювали військові. Заходи безпеки були посилені на кордонах невизнаної республіки.

Тим часом, у виборах до Верховної Ради ПМР взяли участь 179 кандидатів, які виборювали мандат у сорока трьох виборчих округах.


Повноважні представники ОБСЄ ще до дня голосування заявили про те, що проведені у Придністров’ї вибори вони не визнають. У день голосування, у відповідь на це, Президент самопроголошеної ПМР Ігор Смірнов, спілкуючись з місцевими і іноземними журналістами, заявив, що „ОБСЄ діє виключно в інтересах Сполучених Штатів Америки, які доклали чимало зусиль щоби розвалити СРСР, а тепер прагнуть зменшити виплив Росії на пострадянському просторі”. Ігор Смірнов категорично відкинув можливість проведення повторних виборів до Верховної Ради Придністров’я вже під контролем спостерігачів від ОБСЄ та інших знаних у світі міжнародних організацій.

Коаліція „За чесні вибори” з України спрямувала до Придністров’я близько півсотні своїх спостерігачів, які працювали переважно у районах компактного мешкання українців у цьому регіоні. Українська група спостерігачів зафіксувала надзвичайно багато порушень.

Особливо була вражена побаченим спостерігач від коаліції „За чесні вибори” Олеся Крижанівська.

„Мені здалося, ніби я знову побувала у Радянському Союзі. Підготовка до виборів тут не витримує жодної критики. Ми прости шоковані. Вони трактують його як бажають. Надзвичайно багато дільниць з маленькими приміщеннями, де неможливо нормально проголосувати. На дільницях де виборців понад дві тисячі приміщення 10 – 15 квадратних метрів. Біля скрині для голосування нікого немає. Не затверджена ЦВК рекламна продукція була на багатьох виборчих дільницях. Ми писали акти, але не завжди у нас хотіли їх приймати. На вулицях міст Придністров”я і в день голосування можна побачити рекламні бігборди. Ми зверталися до представників виборчих дільниць, але вони не реагували порадивши звертатися до Центральної виборчої комісії. Нам говорили, що будь яка реклама дозволена законодавством і у день виборів...”


Агітаційні матеріали в день голосування можна було побачити на вулицях багатьох придністровських міст. Не був виключенням і Тираспіль. Чимало виборців не одержали запрошення взяти участь у голосуванні, мали місце проблеми зі списками виборців, зафіксовані факти вкидання кількох бюлетенів одним виборцем і таке інше...

Щоправда, були і інші оцінки виборів. Приміром, голова Прогресивної соціалістичної партії України Наталка Вітренко назвала їх ледве не „проявом демократії”, а її вірний соратник Володимир Марченко засудив дії ОБСЄ і наважився, від імені України, просити вибачення у самопроголошеної республіки за „невизнання результатів проведених виборів”.

Не зайвим буде сказати, що вибори до Верховної Ради ПМР проведені за мажоритарною системою. Місцева ЦВК пообіцяла оголосити остаточні результати голосування не раніше вечора 12 грудня.
XS
SM
MD
LG