Доступність посилання

ТОП новини

Greenpeace: за заявою Ющенка стоїть Євросоюз.


Марія Щур Прага, 13 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Чорнобиль може перетворитися на загальноєвропейський ядерний смітник, бо Європейський Союз шукає надійне місце для своїх ядерних відходів поза межами ЄС, вважають експерти екологічної організації Ґрінпіс. На їхню думку, заява президента України Віктора Ющенка про можливість захоронення ядерних відходів інших країн у Чорнобильській зоні, є пов’язаною із нещодавніми угодами між ЄС та Україною в галузі енергетики.

До перших заяв протесту проти самої можливості захоронення ядерних відходів з інших країн на території Чорнобиля вже долучилися і міжнародні організації. Відома екологічна організація Ґрінпіс заявила, що вона засуджує “використання території України для створення європейського ядерного смітника”. В інтерв''ю Радіо “Свобода” експерт Ґрінпіс з ядерних питань Ян Ван Путте пояснив ці слова так: “Ця пропозиція засвідчує, що Європа, її ядерна індустрія, не мають рішення для своїх власних ядерних відходів та намагаються створити смітник у країні, яка вже постраждала від радіаційного забруднення. Ця пропозиція може створити ще більшу небезпеку. Тому ми виступаємо категорично проти”.

На переконання експерта Ґрінпіс, йдеться саме про Європу, адже Україна і ЄС на початку місяця підписали угоду про співпрацю у галузі ядерної безпеки, а ЄС як раз розробляє новий закон про експорт ядерних відходів до інших країн. За словами Яна Ван Путте, через протести у власних країнах, європейські електричні компанії шукають рішення для своїх проблем із ядерними відходами за кордоном. За даними Ґрінпіс, переговори уже ведуться з Росією, Казахстаном, і нині з’явилася можливість використати українські терени.

Але, як наголошує експерт Ґрінпіс, перш, ніж думати про завезення ядерних відходів з-за кордону, Україна мала б подбати про ті ядерні відходи, які досі лежать просто неба в Чорнобилі і отруюють навколишню землю і води. “Понад 2 мільйони кубометрів відходів, які раніше просто скинули в ями, нині починають просочуватися в Прип’ять, а з цієї ріки потрапляють до Дніпра, що є головним водним ресурсом України і її столиці”, - говорить Ян Ван Путте.

З іншого боку, екологи визнають, що уряд все ж таки намагається подбати про вирішення цієї головної проблеми, пов’язаної з Чорнобилем. Минулої п’ятниці було підписано угоду з американською компанією Holtec, яка має збудувати сховище для ядерних відходів у Чорнобильській зоні. Йдеться про відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобиля та сусідніх Хмельницька та Рівного. Але чи будуть там же захоронені ті ядерні відходи, про які говорив експерт Ґрінпіс, нам так і не вдалося дізнатися від компанії. Бо на наші наполегливі дзвінки так ніхто і не відповів.

А на закінчення розмови з експертом Ґрінпіс він попередив, що Україна вже мала поганий досвід із західними компаніями. Наприклад, французька фірма, якій контракт на очищення зони забруднення дістався раніше, його так і не виконала. І за словами Яна Ван Путте, цю роботу тепер доведеться переробляти. На думку Ґрінпіс, Україна би мала ощадливіше ставитися до грошей, які їй дають країни Групи 8, і краще обирати підрядників. А на майбутнє більше думати про збереження енергеії та її альтернативні джерела, а не про те, як завозити до себе чуже ядерне сімття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG