Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко відвідав Одесу.


Петро Каландирець Одеса, 13 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Стану морегосподарського комплексу України була присвячена нарада проведена сьогодні в Одесі Міністерством транспорту та зв”язку України,за участю Президента України Віктора Ющенка. Голова держави дав оцінку діяльності обласної державної адмістрації та райдержадміністрацій на Одещині.

За словами Віктора Ющенка, нинішня ситуація в Одеській області викликає у нього занепокоєння.

Епідемія СНІДу, стримке зростання кількості хворих на відкриту форму туберкульозу, скорочення кількості дітей, які перед школою закінчують дошкільні навчальні заклади, особливо у сільській місцевості, це ті теми, яким мають приділити особливу увагу у обласній державній адміністрації.

Віктор Ющенко на проведеній в Одесі нараді дав вказівку керівникам УМВС та Служби безпеки України в регіоні регулярно організовувати і проводити спеціальні операції з метою виявлення фактів корупції серед державних службовців. Глава держави висловив занепокоєння і з приводу ситуації зі зростанням заборгованості з виплати зарплати перед працівниками агропромислового комплексу. Сума боргу стримко зростає. Він попередив, що у разі відсутності відповідної реакції з боку місцевих керівників на вищезгадані проблеми – матимуть місце кадрові зміни.

На проведеній в Одесі прес конференції Віктор Ющенко закликав владу на місцях активно використовувати транзитні можливості регіону. Він повідомив, що нинішня державна влада приділятиме особливу увагу забезпеченню енергетичної незалежності України.

Серед найближчих планів є активізація роботи Південного нафтотерміналу, будівництво генеруючої станції з грецькою, казахською та українською сторонами, яка буде працювати на казахському газі і експортуватиме електроенергію на Балкани та у країни Європи.

У містечку Южний, поруч з Одесою, буде утворений ефективний центр транспортування енергоносіїв. Особливу увагу тут будуть приділяти і екологічним питанням.

Досягнута домовленість, що у цьому тут працюватиме спеціальна комісія Міністерства екології, яка пізніше оприлюднить свої результати для місцевої громадськості та засобів масової інформації.

Президент запевнив, що вже найближчим часом Україна на міжнародному рівні ініціюватиме будівництво найбільшого у Чорному морі порту Донузлав. За його словами, українські порти нині є збитковими. Їхніх потужностей вистачить на обробку вантажів на найближчі три роки. Українська влада має намір ефективно сприяти розвитку, зокрема, Одеського морського торговельного порту.

Віктор Ющенко: „Мета сьогоднішньої нашої наради – вийти на формування єдиної портової політики України, яка б регулювала концепцію розвитку і тарифну політику, різноманітних зборів, оптимізації процедури обслуговування в українських портах. Ми знаємо, що у європейських стандартах судно обслуговують за 30 чи 40 хвилин. Але, навіть такий передовий порт як в Одесі дає на ці послуги три, чотири години. Я про Іллічівськ вже не буду говорити. Там, очевидно, необхідно мати кілька діб на це щоби обійти всіх бюрократів. Мета зібрання всіх керівників європейських портів, Міністерства транспорту була в тому, як вийти на один розпорядчий документ, який би сформував єдність політики стосовно портів. Я маю надію, що через два тижні ви будете свідками появи такого документу”.

На проведеній в Одесі прес конференції Віктор Ющенко розповів і про вирішення газової кризи в Україні

„Сьогодні розпочата дорога, яка закінчиться переговорами, де ми у фіналі побачимо лібералізовану ціну на транзит. Цей газ ми будемо купувати за гроші. Зроблені розрахунки сьогодні свідчать про певну зміну балансу газу в районі 4 – 6 мільярдів, які ми повинні закуповувати у Росії для поставки на індустріальний ринок України. Переговори сьогодні перебувають у ключьовій стадії. Як тільки будуть досягнуті домовленості (стосовно процедури і вартості газу) Міністр енергетики України зробить у Києві спеціальну прес конференцію і інформуватиме громадськість, журналістів відносно механізмів вирішення цього питання. Питання буде вирішене. Сумнівів не повинно бути”.

Під час перебування в Одесі Президент України ознайомився з перспективами реконструкції міжнародного аеропорту „Одеса”, відвідав Одеський морський торговельний порт. Зустрічі з одеситами він мав під час відвідин промтоварного ринку „7 кілометр”.
XS
SM
MD
LG