Доступність посилання

ТОП новини

Де взяти гроші на проблеми Чорнобиля, урядовці не знають. А Ющенко не пропонував створити в Чорнобилі радіоактивний смітник для всього світу.


Влада Саюк Київ, 13 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Президент не пропонував створити біля чорнобильської атомної електростанції кладовище для радіоактивних відходів зі всієї Європи. Про це сьогодні заявив міністр з питань надзвичайний ситуацій Віктор Балога. За його словами, президента неправильно зрозуміли журналіста. А Ющенко лише пропонував в політичному контексті обговорити це питання.

В Українi дiє три закони, якi просто кажучи, визначають, де і якими мають бути звалища радiоактивних вiдходів. І, відповідно, до цих законів рішення тосовно таких звалищ ухвалює Верховна рада. Тому, каже міністр з питань адзвичайних ситуацій Віктор Балога, будь-які розмови про те, що Президент Віктор Ющенко хоче в Чорнобилі створити кладовища радіоактивних відходів -несенітниця.

Далі Віктор Балога: “Виникає питання ніби-то президент говорив про відпрацьоване паливо, яке б звозили з усього світу. Ну це чисто політичний маразм це мабуть, якесь політичне замовлення. Бо президент чітко сказав, що питання лежить в політичній площині, це чисто компетенція верховної ради”.

Проте міністрові в цьому питання не дуже довіряють народні обранці. Вони вважають, що у Президента таки є план побудови сховища радіоактивних відходів.

Говорить народний депутат Сергій Шевчук: “Йдеться про те, що в 2010 році можливо започаткувати сховище для ядерних відходів. Я повинен сказати, що була детально проаналізована ця пропозиція і наші економісти сказали, що ніяких чітких економічних пропозицій не подано і ми не знаємо, про які мільярди доларів йдеться”.

Взагалі, цілий день сьогодні у парламенті був присвячений Чорнобилю. Народні обранці наголошують на тому, що необхідно збільшити фінансування з бюджету на соціальні виплати для людей, які постраждали внаслідок аварії на чорнобильській атомній електростанції. Це думка Ярослава Сухого:

“Проблема саме соціального захисту людей, які постраждали від чорнобиля, полягає у невідповідності законів і бюджету. І це не лише цього року. Нас найменше має турбувати питання яке ставить мінфін де брати гроші”.

Представники фракцій наближених до влади зазначають: вимоги колег не більше, ніж популізм. Олександр Гудима.

“Сьогодні перед виборами буде багато партійнамагаються залучитися підтримкою верств населення, щоб похизуватися. Все має визначати уряд не верховна рада. Розрахунки показують, що і третину тих обємів, які заслужили чорнобильці, не може бути покрита бюджетом”.

В свою чергу міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога зазначає, проблеми Чорнобиля не вирiшуються повною мiрою саме через недостатнiсть фiнансування. Він додає, що рiшення, якi були ухваленi президентом, урядом i Верховною Радою, пов''язанi з виведенням ЧАЕС з експлуатацiї, повною мiрою не виконуються через те, що вони не забезпеченi бюджетним фiнансуванням. І де брати гроші на це, урядовці наразі не знають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG