Доступність посилання

ТОП новини

Раптовий передвиборчий хід Александра Лукашенка.


Василь Зілгалов Прага, 19 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Влада в Білорусі раптово перенесла президентські вибори на скоріший термін з липня 2006 на 19 березня цього ж року. Таке рішення ухвалив минулої п’ятниці білоруський парламент. Що це може означати для опозиції і шансів нинішнього глави держави – Александра Лукашенка. Про це розмова з колегою з білоруської редакції Радіо Свобода – Юрієм Дракохрустом.

Чому так сталося, що вибори президентські в Білорусії раптово призначені на 19 березня наступного року, хоча перед цим сподівалися, що вибори будуть пізніше?

Юрій Дракохруст (переклад)

Я думаю, що тут є декілька причин. Є причини внутрішні. Вони пов’язані з тим, що почав швидко набирати авторитет і популярність, рейтинг представник опозиційної команди, єдиний кандидат від опозиції Олександр Мілінкевич.

Я би не сказав, що він таку вже потужну погрозу не складає президенту Лукашенку, коли у нього за 40%, а у Мілінкевича приблизно 10%.

Якби вибори у липні, як попередньо було заплановано, то хто знає, якби сталося. Можливо, за цей час Мілінкевич набрав би значний відсоток підтримки.

Василь Зілгалов

Юрій, а що березень взагалі означає для Білорусії? Можна тут проаналізувати?

Юрій Дракохруст

З чисто кліматичних міркувань у березні холодно. Коли казати про якісь масові акції, то березень, як і в північній Україні, в принципі, зима.

Василь Зілгалов

Юрій, як ти вважаєш, цим кроком Лукашенко дав фору опозиції?

Юрій Дракохруст

Я думаю, що він не дав фору опозиції, навпаки, зламав її плани у декількох вимірах. Один план, як я казав, про ріст рейтингу. Міленкевич зараз набирає, але для набору потрібен час. Але цей час якраз Лукашенко і обсікає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG