Доступність посилання

ТОП новини

Cкільки Росія має платити Україні за флот?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Росія вимагає, щоб Україна платила за російський газ за європейськими, точніше – західноєвропейськими розцінками. Україна, як вважають, може відповісти симетрично - тобто, підвищити плату за базування Чорноморського флоту Росії. Принаймні, Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні затвердив план інвентаризації майна Чорноморського Флоту. А оцінити, чим володіють росіяни, потрібно протягом двох місяців. Уряд доручив міністерству закордонних справ домовитися з Москвою, щоб отримати дозвіл на інвентаризацію російського майна на території України. Зараз Росія має платити Україні за базування свого флоту в Криму близько 100 мільйонів доларів на рік. Але деякі оглядачі в Україні переконані, що ця ціна має бути значно вищою, називають навіть цифру у 100 разів вищу - 10 мільярдів.

Президент Віктор Ющенко доволі визначено пов’язує газ із флотом: “Ми приходимо до того розуміння, що всі наші економічні стосунки мають відповідати світовим та європейським стандартам. І тому коли йдеться про формування фінансових стосунків по оренді українських портів та української землі під тимчасове перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі, ми маємо мати аналогічний підхід”.

Відтак, починається інвентаризація майна Чорноморського флоту. Міністр економіки Арсеній Яценюк зазначає, що зараз ніхто в Україні не знає, скільки майна і яке саме є у російського Чорноморського флоту і яким чином його обслуговують.

“Прем’єр-міністр чітко доручив, що питання, яке стосується покращення взаємодії між Україною та Росією в частині роботи з Чорноморським флотом має бути додатково розглянуто за участю територій, де розташований Чорноморський флот. Дана постанова є технічною постановою, яка закріплює відповідальність уряду України за українське майно”.

Навести лад із майном Чорноморського флоту необхідно, однак не варто приймати поспішних рішень, коментує дії уряду голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков :

“Порядку не було, здавали в оренду, в суборенду, що не є нормальним. Але ж терпіли це скільки років, 10 років терпіли. А зараз, коли припекло почали наводити порядок” – зазначив Георгій Крючков.

Колишній же міністр оборони України Олександр Кузьмук бачить ситуацію таким чином:

“Нам підказали чудовий алгоритм підвищення цін і таку пропозицію Росії ми маємо сприймати для своїх дій. Я маю на увазі коливання цін в залежності він відносин”.

А Міністерство закордонних справ України, в свою чергу, вказує на порушення Чорноморським флотом умов базування. Говорить заступник міністра Володимир Огризко:

“Ми сьогодні говоримо про незаконне використання російським Чорноморським флотом ділянок, які не входять до переліків, що додаються до тексту самого договору. Ми говоримо про забруднення Чорноморським флотом акваторії Севастопольської бухти і Кримського узбережжя .”

Перший головнокомандувач Військово-Морських Сил незалежної України Борис Кожин вважає, що Російська Федерація Україні за використання Чорноморського флоту щорічно мала б сплачувати 10 мільярдів доларів. Він закликає Верховну Раду ухвалити відповідний законопроект.

“Зараз платиться по 92 мільйонів доларів, але то не виплата через Державний бюджет, а погашення віртуальних боргів України перед Росією. Та нічого ми не заборгували Російській Федерації. Ми самостійна і незалежна держава і на період розпаду союзу все має бути по нулям” – заявив Борис Кожин в інтерв’ю радіо “Свобода” .

А фахівці Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння вважають: за базування Чорноморського Флоту у Криму Росія має платити близько 400 мільйонів доларів на рік. Така сума цілком реальна, якщо Україна використовуватиме у розрахунках з Росією середню вартість оренди гектара землі і акваторії, вважає експерта цього Центру Сергій Згурець. Він зазначає також, що під час підписання базових домовленостей у питаннях базування Чорноморського флоту Російської Федерації, були відсутні чіткі критерії орендної плати. Хоча вже й тоді з української сторони надходили пропозиції оцінювати вартість оренди землі, виходячи з норм, прийнятих як в українському, так і в російському земельному законодавстві. Вона ж становить, як мінімум, 22 тисячі доларів за гектар щорічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG