Доступність посилання

ТОП новини

22 грудня – День української дипломатії.


Богдана Костюк Київ, 22 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Зовнішня політика України не ПРО західна чи ПРО східна – вона є ПРО українська”. Про це заявив сьогодні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, виступаючи перед журналістами з нагоди Дня української дипломатії. Саме 22 грудня 1917 року рішенням уряду Української Народної Республіки було створено Генеральне секретарство міжнародних справ.

Головне завдання української дипломатії, української влади у цілому є, за словами Президента Віктора Ющенка, здійснення євроатлантичної інтеграції України:

“Наша мета – стратегічна мета української держави – це інтеграція до ЄС, і ми і надалі робитимемо все можливе для того, щоб у рамках цієї стратегічної політики, цієї стратегічної цілі європейська спільнота, передусім громадяни Європейського Союзу вбачали в українському членстві не додаткові проблеми, а нові переваги”.

НА сьогодні, за словами міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, європейська спільнота побачила демократичну українську державу, яка відкрила свої кордони для людей і бізнесу, яка відкрила світ – для українців; яка активно співпрацює з міжнародними організаціями у галузі регіональної та європейської безпеки, захисту прав і свобод громадян. Мету і цілі зовнішньої політики України пан Тарасюк охарактеризував у такий спосіб:

Будівля МЗС
“Ми очікуємо завершення переговорів і підписання угоди про реадмісію з Євросоюзом. Ми сподіваємося, що наступного року розпочнемо – і зможемо закінчити – переговори з укладенням угоди про вільну торгівлю з ЄС. Я не виключаю, що наступний рік може стати роком подання заявки на членство в Європейський Союз. І це буде залежати від нашої внутрішньої оцінки діяльності по виконанню Плану дій. МИ також очікуємо на завершення процедур і оформлення членства України у СОТ. Що стосується НАТО, то 2006 буде роком оцінки виконання Цільового плану на 2005 рік, ухвалення Цільового плану на 2006 рік, який буде уперше пристосований, наближений до Плану дій щодо набуття членства”.

Україна також очікує, що наступного року США нададуть їй статус держави з ринковою економікою, з Росією вдасться нарешті узгодити проблеми делімітації кордону по Азовському морю і Керченській протоці і запрацює українсько-російська угода про вільну торгівлю.

Змінюється і формат співпраці між Україною та Іраком:

“Переведення нашої присутності в Іраку з виключно військової – на невійськову присутність. Опрацьовується ціла низка економічних проектів, які допоможуть новій іракській владі впоратися з проблемами, що успадковані унаслідок періоду нестабільності та бойових дій. Україна має і потенціал економічний. І фахівців, які здатні виконувати ці роботи. Присутність українського військового контингенту у провінції Васит довела спроможність українських миротворців встановлювати дружні, конструктивні взаємини з місцевим керівництвом і бути корисними для вирішення нагальних проблем у місцях розташування”.

Світова демократична спільнота також підтвердила, що і надалі підтримуватиме Україну на її шляху до ЄС і НАТО. Але ця підтримка обумовлена ступенем розвитку демократії в країні:

“Україна підтвердила своє прагнення до членства у НАТО і намір української влади продовжувати необхідні для цього реформи. У процесі їхнього здійснення Україна може розраховувати на усіляку підтримку з боку Альянсу. НАТО зацікавлене у чесності і прозорості парламентських виборів. Рівень демократичності цих виборів буде важливою віхою для України на шляху євроатлантичної інтеграції. Не менш важливою є оборонна реформа і пов’язане з нею реформування усього сектору національної безпеки України. На особливу увагу з боку НАТО заслуговують ствердження верховенства права і боротьба з корупцією в Україні”.

Що ж стосується здобутків України на зовнішньополітичній арені, то далеко не всі експерти вважають їх вражаючими. От що думає із цього приводу колишній заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий:

“Дуже багато романтичних ідей, які, ми бачимо, були зголошені, але реально вони не досягнуті. Навіть на такому конкретному напрямку, який на мій погляд був абсолютно реальний для досягнення, якщо б професійно була спрацьована схема – це наш вступ до СОТ. Але, на жаль, дипломатія українська тому, що вона не опрацювала збалансовану формулу євроатлантичної інтеграції, не стабілізувала ситуацію навколо країни, і ми входимо у новий рік з досить серйозною кризою наших відносин з Російською Федерацією. Ми маємо реальну кризу і з країнами Центральної Азії, які є ключовими з точки зору постачання енергоносіїв для України”, - говорить Олександр Чалий.

Що ж, на професійні свята інколи доводиться говорити не лише про здобутки, але й втрати...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG