Доступність посилання

ТОП новини

На україскько-російському фронті без перемін...


Тетяна Ярмощук Київ, 22 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Впродовж останньої доби зрушень у врегулюванні українсько-російської газової кризи не відбулося. Газпром оголошує, що немає жодних юридичних підстав, щоби постачати до України газ наступного року, Президент Путін говорить про заявку Росії на лідерство у світовій енергетиці, секретар РНБО Анатолій Кінах їде в Москву. Український уряд звертається до країн-гарантів безпеки України.

Отже, прем’єр-міністр Юрій Єхануров зустрічається з послами Німеччини, Франції, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки. Пан Єхануров інформує їх про стан переговорів з Росією щодо поставок газу. Зокрема, наголошує, що між Україною та Росією існує чинний договір, згідно з яким обсяги поставок газу визначені до 2009 року. Посли підтверджують свої зобов’язання поважати незалежність України і водночас закликають її керівництво самостійно розв’язувати спірні питання з Росією. Зокрема, у коментарі німецького посольства для радіо “Свобода” йдеться про вигідність як для Росії, так і для України переходу на ринкові відносини у газовій сфері, а також про доцільність перспективної стратегії в енергетичних відносинах. Ця стратегія, на думку німецької сторони, має запрацювати після закінчення термінів чинного українсько-російського договору.

От що конкретно сказала нам прес-аташе посольства Німеччини Карен Маршал:

“Посол Штюдеман переконаний, що у довгостроковій перспективі перехід до ринкових цін був би вигідний для всіх зацікавлених сторін. Відтак, було б розумним та доцільним вже зараз придумати, яким чином енергетичні відносини між обома країнами, після закінчення строку дії наявного договору можна поставити на солідну основу” – сказала Карен Маршал.

Директор же міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий прогнозує, що останні тижні цього року будуть дуже складними для російсько-українських стосунків.

“Росія демонструє, що вона здатна йти, і буде йти до останнього. Тож це буде випробовування на міцність і політичної еліти України і України як держави”.

Водночас пан Чалий прогнозує, що газовий конфлікт та колізії навколо Чорноморського флоту закінчаться підписанням взаємовигідних угод.

Проти України Росія намагається застосувати всі свої важелі впливу: енергетичний, економічний та військово-технічний. Говорить в інтерв’ю радіо “Свобода” директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

“Україна мала б сьогодні здійснити пропозицію таку компромісну для Росії. Запропонувати здійснення модернізації частини озброєнь Збройних сил України з залученням російських військових розробників та виробників. І таким чином зробити механізм розрахунків за перебування Чорноморського флоту на території України, підвищивши формально плату за оренду. Це буде формальне збільшення плати, але це зніме напруження для обох держав”.

Валентин Бадрак вважає також, що Україна мала б укласти угоду з НАТО щодо перебування натівських військ на українській території ще до набуття Україною членства в НАТО.

Між тим, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк заявив сьогодні, що Росія порушує положення Договору про визначення умов перебування у Криму російського Чорноморського Флоту.

“На відміну від України, яка виконує свої зобов’язання за двосторонніми угодами, російська сторона багато у чому не виконує. Це стосується питань оренди, у тому числі і незаконного користування землею, приміщеннями, які виділені для потреб Чорноморського Флоту. Наголошую: для потреб ЧФ, а не для проведення бізнесової діяльності. Це і не повернення об’єктів навігаційного, гідрографічного обладнання” – зазначив Борис Тарасюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG