Доступність посилання

ТОП новини

Закордонна преса про «газову війну» між Україною і Росією.


Петро Кагуй Прага, 23 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Російський державний газовий гігант «Газпром» вимагає, щоб колишні радянські республіки перейшли на ціни світового ринку. Однак «Газпром» застосовує такі вимоги вибірково. Україні, яка після минулорічної «Помаранчевої революції» вийшли з орбіту впливу Москви, пред’явлені найвищі цінові вимоги, - пише британська «Financial Times». Щодо Грузії і Молдови, котрі також скерували свої погляди на захід – то ціни для них зросли майже вдвічі. Тоді як Білорусь, котра залишається лояльною до Москви, отримуватиме газ за старою ціною.

Росія також витісняє потенційних конкурентів на теренах колишнього СРСР, зокрема, Казахстан – який намагається незалежно від Москви розвивати власну нафтогазову індустрію.

«Financial Times» пише, що Росія завжди використовувала енергоносії як важелі політичного впливу на своїх колишніх радянських сусідів і зберігала часто занижені ціни на газ, щоб тримати сусідів під своїм впливом.

Більшість аналітиків, - наголошує «Financial Times», - сходяться на тому, Україна і Росія відійдуть від краю прірви ще того, як їхнє протистояння стане загрожувати поставкам газу до Західної Європи. Бо ніхто із них – не бажає, щоб на нього поклали вину за нестачу газу.

А вже російський тижневик «Профіль» пише, що підвищення ціни на газ для України – логічне і справедливе. «Помаранчева влада» у Києві – ворог Росії... Віктор Ющенко бачить своє першочергове завдання у конструюванні «української нації» через всебічне її протиставлення Росії, російській культурі та мові».

А інша російська газета «Московские новости» пише, що конфлікт між країнами сьогодні зайшов настільки далеко, що він може створити загрозу для енергетичної безпеки Європи. Й тому сьогодні для Росії головним завданням мало б бути не те, як «здерти» з України побільше грошей, а як - уникнути конфлікту набагато складнішого. Позиція Росії щодо газових цін виглядає, м’яко кажучи, неконструктивною. Підвищення цін відразу у понад 3 рази – надто високе, такого на нормальних ринках не буває. А за два тижні до нового року Росія висунула нові вимоги: вже хоче не 160, а 220-230 доларів за тисячу кубометрів. Так жорстко не вів себе навіть СРСР, який у період реальної загрози ядерної війни із Заходом, тим не менше, справно постачав газ Заходу.

«Московские новости» також наголошують, що третина газу в Україні споживають чотири східні області – Донецька, Дніпропетровська, Луганська та Харківська. В кінцевому результаті можуть найбільше постраждати якраз ті українці, котрі «з найбільшою симпатією ставляться до Росії і котрі на минулорічних президентських виборах голосували за кандидата, якого вважали проросійським».

Про це ж саме пише російська газета «Коммерсантъ». Стаття починається з анекдоту: Президент Росії Володимир Путін знову привітав Віктора Януковича. Цього разу – вже із річницею його обрання президентом. Нагадавши про минулорічний конфуз, у який потрапив Путін, газета зауважує, що у Росії з’явився шанс звести рахунки, бо в Україні наближаються парламентські вибори, а Віктор Янкович знову на коні.

Але, можливо «у Кремлі ще не зрозуміли, що результат «газової атаки» буде цілком протилежний очікуваному. Головною її жертвою, стане Янукович. Українські виборці, побачивши, як грубо та жорстко російський «Газпром» тисне на Україну, напевне проголосують за «помаранчевих», навіть якщо раніше їх не підтримували. Утримавши удар від Росії, українці скоріше згуртуються довкола Віктора Ющенка, і навряд чи почнуть сильніше любити Москву і Віктора Ягуковича.

Нинішня «газова війна» - це особиста дуель Віктора Ющенка і Володимира Путіна, вже друга за рахунком. Рік тому, Віктор Ющенко виграв. Якщо виграє ще раз, він виглядатиме суперменом – як людина, яка двічі перемогла самого Путіна. А російський лідер виявиться людиною, котра із різницею в один рік - двічі наступила на одні і ті ж граблі, - зауважує російська газета «Коммерсантъ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG