Доступність посилання

ТОП новини

Результати досліджень із клонування людських клітин південнокорейського професора Хван Ву Сока - сфабриковані.


Петро Кагуй Прага, 23 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Ще у травні професор Хван Ву Сок повідомив про вдале клонування стовбурних клітин із людського ембріону. Це стало певною сенсацією у науці, оскільки результати оприлюднених досліджень мали б - значно розширити можливості лікарів у боротьбі з діабетом, хворобою Альцгеймера, паралічем, отриманого в результаті пошкодження хребта, а також деяких іншими хворобами. Професора Хван Ву Сока оголосили у Північній Кореї національним героєм. На його дослідження уряд виділив майже 25 мільйонів доларів.

Але, деякі корейські фахівці у цій галузі стверджували, що опубліковані професором в американському журналі «Science» результати досліджень – сфабриковані. Спершу Хван Ву Сок визнав, що в його публікації мали місце деякі підтасування, але наполягав на тому, що він справді володіє технологіями отримання стовбурних клітин.

Після звинувачень Хван Ву Сока у фабрикації, в Сеульському університеті вирішили перевірити результати дослідження і створили спеціальну комісію. Сьогодні ця комісія повідомила, що результати досліджень справді сфальсифіковані частково.

За словами декана дослідницького факультету Сеульського університету Но Джун Хе:

«Було встановлено, що результати дослідження 2005 року були свідомо сфальсифіковані. Це - не випадкова помилка. Результат, отриманий із 2-ох ліній стовбурних клітин було подано як такий, що нібито отриманий від 11-ти ліній стовбурних клітин».

Сам професор Хван Ву Сок подав у відставку і сказав:

«Я щиро прошу вибачення за шок і розчарування, причиною яких я став. Я йду у відставку з посади професора Сеульського університету. Але хочу нагадати, що систему клонування стовбурних клітин все-таки створено у Південній Кореї. Ще раз прошу вибачення перед усім народом».

Учені наголошують, що скандал завдав величезних збитків науці і що на фальсифікатора чекає покарання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG