Доступність посилання

ТОП новини

Західні спостерігачі по-різному оцінюють перспективи України у газовому протистоянні з Росією.


Сергій Куделя Вашингтон, 28 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Останньою спробою вплинути на Україну називають західні оглядачі рішення Москви збільшити для Києва ціну на газ. Вони погоджуються, що жорсткі цінові умови “Газпрому” стали відповіддю Кремля на про-західну орієнтацію нового українського керівництва. Водночас, американські аналітики висловлюють різні думки щодо ефективності політики газового тиску.

Все частіше західні журналісти та аналітики вживають воєнну термінологію для опису українсько-російських відносин. Про “війну слів” пишуть газети “Washington Times” та “International Herald Tribune”. Про “нову кримську війну” пишуть коментатори “Wall Street Journal”. А аналітики компанії “Stratfor” доходять висновку, що міністр оборони Росії Сергій Іванов вже погрожує Україні військовим вторгненням. У більшості публікацій також відзначається, що умови договору про постачання російського газу Україні із визначеною до 2009 року ціною не передбачають можливості односторонніх змін.

Американські аналітики Андерс Ослунд та Адріан Каратницький у статті в газеті “Wall Street Journal ” наводять три цілі, які переслідує Кремль, ініціюючи різке збільшення ціни на газ для України вже з наступного року. Перша – вплинути на результат березневих парламентських виборів в Україні, переконавши українців у шкідливості прозахідного курсу їхнього чинного керівництва. Друга – налаштувати проти “помаранчевої” влади російських громадян, попереджуючи таким чином ймовірне повторення українських револцюційних подій у Росії. Третя – посварити Європу із Україною, яку Москва зображає ненадійним партнером.

Отже, аналітики вважають, що США та Євросоюз повинні вимагати від обох сторін суворого дотримання умов контракту та уникнення політизації суперечки при переході на ринкові ціни у торгівлі. За висновком Ослунда та Каратницького, Україна не повинна лякатися встановлення Росією ринкової ціни на газ. Адже, Київ наступного року отримуватиме від Туркменистану газ по $60 за 1000 кубометрів. Завдяки збільшенню об”ємів туркменського газу російський газ може бути майже повністю оплачений за рахунок нових транзитних цін. У крайньому випадку, роблять висновок експерти, газові витрати України збільшаться наступного року на 1 мільярд доларів, що становить трохи більше 1% її ВВП.

Менш оптимістично налаштовані експерти аналітичної компанії “Stratfor”. Вони вважають, що у переговорах з росіянами українська сторона позбавлена будь-яких важелів впливу для зміни встановленої “Газпромом” ціни. Адже перегляд домовленостей щодо Чорноморського флоту може спровокувати росіян на висунення територіальних претензій до України. А спробу перешкоди транспортуванню російського газу до Європи Стретфор взагалі називає для України самовбивчою. Американські аналітики вважають, що Києву не варто розраховувати на допомогу від Вашингтону у газовому питанні. Вони роблять висновок, що Україна невідворотньо повернеться до російської сфери впливу, і це залишається тільки питанням часу.

Проте інший американський експерт Брюс Джексон не такий категоричний у своїх висновках. Він вважає, що Україна має можливість втриматися перед тиском Росії. І якщо їй це вдасться і росіяни погодяться на компромісні умови постачання газу, то, на думку Брюса Джексона, це покладе край амбіціям Росії відновити вплив на пострадянському просторі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG