Доступність посилання

ТОП новини

Черговий день випробування газом.


Віктор Міняйло Київ, 30 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Угоди щодо постачання російського газу до України не підписано і сьогодні. Газпром відхиляє пропозиції України щодо поетапного переходу на ринкові ціни оплати за газ. Українська сторона не хоче російського 3-х з половиною мільярдного кредиту, яким вона повинна розраховуватися за російський же газ. Газпром обіцяє показове покарання відключенням газу о 10 ранку в перший день нового року, українське Міністерство надзвичайних ситуацій готує розгортання кризового штабу.

Газпром обов’язково перекриє газовий кран, якщо Україна не підпише угоду на російських умовах. Глава Газпрому Олексій Міллер проголошує:

“У випадку, якщо в години, що залишилися до початку Нового року, Україна не підпише контракт на закупівлю газу, 1 січня о 10:00 за московським часом буде повністю припинено постачання газу споживачам України з території Російської Федерації. Дії будуть чіткими і рішучими.”

Глава “Газпрому” також повідомив, що в його відомстві відбулося засідання оперативного штабу, на якому затвердили детальний план заходів щодо безперебійного постачання російського газу європейським споживачам. Український уряд також вжив у односторонньому порядку заходів щодо застосування спеціального режиму роботи газотранспортної системи і відповідних органів державної влади з метою безперешкодного пропуску поставок газу в Україну і його транзиту до країн Євросоюзу до оформлення договірних відносин на 2006 рік. Про це запевнив Президент України Віктор Ющенко у телеграмі, яку направив російському президенту Володимиру Путіну.

Віктор Ющенко також пропонує доручити “Нафтогазу” і “Газпрому” спільно з запрошеними міжнародними експертами протягом першої декади січня завершити переговори і підписати контракт. До завершення переговорів президент України просить оголосити мораторій на підвищення цін і тарифів.

А прем‘єр-міністр України Юрій Єхануров, коментуючи можливе припинення постачання газу з Росії черговий раз назначив, що українська сторона вважає чинним нинішній договір, поки не буде укладений новий. Він нагадав, що Україна має достатню правову базу. А якщо її “Газпром” ігноруватиме, є усі підстави звертатися до Стокгольмського суду.

Щоправда розгляд позову України до Росії в Стокгольмському суді може тривати кілька років через його масштабність. Про це повідомив російській газеті “Московський комсомолець” генеральний секретар Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати Ульф Франке. Він також підкреслив, що рішення Суду є обов‘язковим. Між тим, комісар Євро комісії з енергетики Андріс Пієбалс скликає на зустріч в Брюсселі 4 січня газову координаційну групу. На зустрічі планується виробити спільну позицію Євросоюзу до українсько-російської газової кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG