Доступність посилання

ТОП новини

Заборона на експорт ікри дикої осетрини сьогодні входить в дію.


Михайло Мигалисько Прага, 3 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні входить в дію міжнародна заборона на експорт ікри та інших продуктів з дикої осетрини. Йдеться отже про один із найдорожчих делікатесів теперішніх святкових днів. У Женеві рішення у цій справі ухвалив орган ООН – Конвенція з міжнародної торгівлі біологічними видами, які під загрозою зникнення. Згадана заборона передусім обмежує експорт осетрової ікри з країн Каспійського басейну, тобто Азербайджану, Росії, Ірану та Казахстану.

Представник відомства ООН Хуан Карлос Васкес, після оприлюднення документа заявив, що нова заборона стосується лише продуктів з дикої осетрини з басейнів Каспійського та Чорноморського морів. Він наголосив на тому, що заборона триватиме аж поки країни експортери, серед яких і Росія, не почнуть дотримуватися міжнародних норм у цій галузі:

«Існує резолюція ООН, яка встановлює умови експорту чорної ікри і риб осетрових видів. Країни – виробники повинні виконувати встановлені норми, з врахуванням контролю за популяцією цих видів риб, регулювання її кількості, та інші види контролю і так далі», -заявив представник відомства ООН - Конвенція з міжнародної торгівлі біологічними видами, які під загрозою зникнення. А генеральний секретар цієї організації Віллем Війнстекерс зазначив, що країни-виробники повинні зараховувати до числа продуктів, на які встановлені квоти також нелегально отриману чорну ікру. Досі немає точних даних скільки осетрової ікри було експортовано минулого року, однак 2004 року експортні квоти становили 147 тисяч кілограмів. Європейський Союз та Сполучені Штати Америки уже кілька років тому ухвалили заборону на імпорт осетрової ікри з басейну Каспійського моря. Однак, як повідомляють інформаційні агенції, які посилаються на офіційних осіб цієї галузі, на чорному ринку продається майже та сама кількість, тобто сто тисяч кілограмів чорної ікри. А ціна за один кілограм коливається від 2400 до 7200 доларів.

Євгеній Шварц представник «Міжнародного фонду захисту дикої природи» сказав у вівторок агенції Ажанс Франс Пресс, що заборона, ухвалена відомством ООН, не вирішить проблеми. За його словами, більшість чорної ікри споживається саме в Росії. Зрештою, згідно з даними міністерства агро-промисловості Російської федерації, понад тисячу двісті тон ікри продається в Росії за рік, однак усього десять тон цього продукту проходить до покупця, легально через офіційні мережі. На думку Євгенія Шварца важко боротися з таким браконьєрством, адже нелегальну торгівлю «чорною ікрою контролює мафія, яка має вагомі зв’язки у Москві».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG