Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса стає на бік Києва у суперечці з Москвою.


Марія Щур Прага, 3 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Попри стриманість Києва у висловленні своїх аргументів, західна преса стає на його бік у газовій суперечці з Москвою. Про це свідчать хоча б заголовки провідних західних видань. «Путінська мафіозна політика» - називає редакційну статтю американський діловий щоденник «Вол Стріт Джорнал». «Кремль затягує енергетичні гайки» - пише британська «Файненшл Таймс». «Захід має чинити опір російському залякуванню», «Росія перетворює торгівлю на політичну зброю», «Нова холодна війна» - рясніють заголовками сьогоднішні газети. Західні оглядачі закликають Європу також замислитися над власною енергетичною незалежністю від Росії.

«Старими мафіозними прийомами мафія одноосібно взялася вимагати надмірні ціни. Відмова заплатити тягне погані наслідки для жертви. Таким є засадничий підхід Росії в енергетичній боротьбі проти України», - мовиться у редакційному коментарі американської газети "Wall Street Journal". Газета звертає увагу на те, що Росія добре підготувалася до «переговорів» з Україною, причому слово «переговори» вона бере у лапки. І пояснює: перш, ніж у п’ять разів підняти ціни на газ, вона перекрила Києву можливість доступу до інших його джерел, скупивши усі туркменські поставки. А коли Київ відмовився платити, то вона просто його відключила від свого газу, але також і відключила туркменський газ, який вона згідно з контрактами, мала транспортувати в Україну.

Західні оглядачі в принципі вітають збільшення цін на енергоносії для України, бо це, на їхню думку, би мало спонукати її економіку ефективніше ставитися до природних ресурсів. Однак вони вважають, що підвищення цін мало б бути поступовим, а одноразове п’ятикратне підвищення ціни є нічим іншим ніж шантажем чи помстою.

Практично одностайно коментатори пояснюють дії Москви тим, що вона хоче «відігратися» за програш «свого» кандидата на минулорічних президентських виборах в Україні, а також залякати можливих прихильників помаранчевих революцій у себе вдома та в інших країнах колишнього Радянського Союзу. «Путін прагне економічної помсти за те, що колишня радянська республіка посміла проголосити дипломатичну незалежність від Росії та подивитися у бік західної Європи», - мовиться у коментарі британської газети «Таймс».

Німецький часопис "Spiegel" вважає, що Москва, зображаючи Київ ненадійним партнером Європи, має на меті вбити клин між Європейським Союзом та Україною. А на внутрішньому політичному полі України Кремль намагається представити українську владу як некомпетентну напередодні парламентських виборів. На цих виборах, на думку німецького часопису, Москва ставить на колишню соратницю президента Ющенка Юлію Тимошенко, яка нещодавно побувала в Росії, і на думку газети, пообіцяла Москві, що Київ не прагнутиме вступу до НАТО, якщо вона стане прем’єром.

Інші оглядачі звертають увагу на те, що нова тактика Росії з використанням енергоносіїв як політичної зброї, мала б насторожити європейські країни. Газета "Financial Times" вважає, що якщо Росія буде використовувати свої енергоресурси для тиску на Європу, то вона може опинитися у ролі Саудівської Аравії та країн ОПЕК, які спровокували енергетичну кризу 1970х років. Але це призвело лише до того, що західні країни усвідомили свою вразливість та почали розробляти альтернативні джерела постачання енергоносіїв.

На думку "Financial Times", Росія мала би усвідомити, що її суперечка з Україною може сильно зашкодити її іміджу надійного постачальника енергоносіїв, що було б особливо небажано для Росії зараз, коли вона очолила групу Восьми індустріально розвинутих держав. Якщо пан Путін хоче і далі посідати місце серед світових лідерів, він мав би і поводитися як світовий лідер, завершує свій коментар "Financial Times".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG