Доступність посилання

ТОП новини

Зіпсовані продукти, неякісна електроніка та інші “сюрпризи” святкової торгівлі в Угорщині.


Василь Плоскіна Угорщина, 3 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цілу гаму почуттів – переважно негативних – викликають в угорців звіти рейдових перевірок окремих торговельних підприємств. Контролери, відряджені Спілкою захисту прав споживачів у передсвяткові дні в крамниці, забракували сотні тонн неякісних продуктів, чимало одиниць електроніки та іншого краму, який мав потрапити до довірливих угорських покупців.

Штрафи на сотні тисяч доларів і вилучення з торгівлі 250 тонн неякісних продуктів, - такими є наслідки вибіркових перевірок громадськими контролерами низки супермаркетів та мережі дрібніших крамниць в Угорщині. Кінцевий вердикт виносила разом з іншими фаховими службами ветеринарна інспекція, оскільки йшлося про велику кількість зіпсованих м’ясопродуктів, переважно шинки та сосисок.

Втім, напередодні католицького Рідзва та Нового Року великий попит був у тутешніх крамницях і на спиртні та безалкогольні напої. Ретельна перевірка виявила, що якість цих товарів також далеко небездоганна. Інспектори не полінувалися також випробувати деякі електротовари і зовсім не зраділи, коли під час тестування в одному з універмагів на їхніх очах стали перегріватися електропраски, створюючи небезпеку виникнення пожежі. Такими ж ненадійними в експлуатації виявилися цілі партії електричних ялинкових прикрас, пристрої для приготування сендвічів. Контролери знайшли на прилавках іграшки, виготовлені з шкідливих для здоров’я малюків компонентів. Ці та деякі інші товари, як повідомив представник Спілки захисту споживачів Аттіла Мештергазі, були негайно вилучені з торгівлі. Через недогляд та недбальство крамниці змушені будуть сплатити чималі штрафи.

Цікаво, що з фактами шахрайства в торгівлі контролюючі угорські інстанції борються не тільки за допомогою заборон та штрафних санкцій. Тут діє спеціальний форум споживачів “Почейкару”, назва якого перекладається як непотріб чи мотлох. Саме на ньому вже друге за останній час контролери прилюдно демонстрували неякісний товар чи зіпсовані харчі на правах антиреклами. Наслідком перевірки майже 500 різноманітних видів товарів стало те, що порушники сплатили в державну касу понад 90 млн. фор. ( приб. півмільйона дол. США).
XS
SM
MD
LG