Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вітає домовленості між Україною та Росією з газових поставок.


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський Cоюз привітав угоду між Києвом та Москвою щодо постачання газу. Комісар ЄС з енергетики Андріс Пібалгс заявив, що таким чином «Нафтогаз» і «Газпром» продемонстурвали готовність бути надійними постачальниками газу до держав Євросоюзу. Водночас на позачерговій нараді в Брюсселі експерти обговорювали питання, як гарантувати безпеку енергетичних поставок.

Із заявами щодо газової угоди між Україною та Росією виступили кілька високопосадових осіб Євросоюзу. Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав”єр Солана зазначив, що він цінує ті зусилля, які Київ та Москва доклали для вирішення проблеми. Солана впевнений, що завдяки угоді Україна та інші європейські держави стабільно отримуватимуть газ, і це піде на користь відносинам між Євросоюзом та Україною і Росією.

Представники Єврокомісії та Австрії, яка головує в ЄС, також заявили про важливість угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом». Говорить австрійський міністр економіки Мартін Бартенштайн:

“Ми вітаємо те, що сторони врахували ту важливість, яку приділяє Європейський союз Україні й Росії як надійним довготерміновим постачальникам природнього газу до Євросоюзу. Ми сподіваємося, що завдяки угоді до ЄС у майбутньому гарантовано надходитиме газ”.

Він зауважив, що Євросоюз, однак, має замислитися над безпекою газових поставок.

Про це також йшлося сьогодні на позачерговому засіданні Координаційної групи Європейського союзу з газу. Експерти з усіх країн ЄС говорили про майбутнє газових поставок до Європи. Адже Євросоюз хоче бути впевненим, що поставки блакитного палива будуть безперебійними. Це стає дедалі важливішим для Європи, адже чим більше Євросоюз споживає газу, тим більше він є залежним від газопостачальників. Отже, Брюссель прагне встановити чіткі правила гри для транзиту й поставок газу. Говорить Комісар ЄС з енергетики Андріс Пібалгс:

“Європі потрібна чітка та більш спільна, цілісна політика щодо безпеки енергопостачань. Сьогодні це питання реально розглядається тільки на рівні держав-членів Євросоюзу, але насправді нам потрібен значно ширший, загальноєвропейський підхід до такого питання”.

За його словами, Європа має краще використовувати наявні енергетичні потужності. Комісар уважає, що Євросоюз наразі недостатньо використовує відновлювані джерела енергії, такі як вітер і вода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG