Доступність посилання

ТОП новини

Українську економіку записали в переважно не вільні.


Михайло Мигалисько Прага, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Впливова американська неурядова організація Heritage Foundation та американська ділова газета The Wall Street Journal опублікували уже дванадцятий поспіль річний звіт «Індекс економічної свободи» у світі. У дослідженні мова йде про 161 країну. Торік занепад економічних свобод був помітним лише у двох регіонах: країнах Північної Африки та Близького сходу. Україна зайняла 99 місце і зайняла дещо кращу позицію від Росії, яка опинилася на 122 місці, однак, вони входять до групи держав із позначкою «здебільшого невільних», коли йдеться про економічні свободи.

Загалом у світі ситуація з економічною свободою поліпшується, вважають експерти американської неурядової організації Heritage Foundation та американського ділового видання The Wall Street Journal. На відміну від Росії ситуація в Україні дещо поліпшилася. Наприкінці минулого року ЄС ухвалив рішення надати Україні статус країни з ринкової економікою. Також і Сполучені Штати Америки, як зазначають спостерігачі, планують надати Україні аналогічний статус. Якими отже є підстави для того, що Україна залишилася у групі держав «здебільшого невільних» коли мова йде про економічні свободи. Марк Майлс – директор Центру досліджень міжнародної торгівлі та економіки в Heritage Foundation в інтерв’ю Радіо Свобода з цього приводу сказав:

«Здається в Україні існують проблеми з відкритістю для іноземних інвестицій, існують проблеми стосовно прав власності, стосовно незалежності правосуддя. Також українська економіка є надмірно регламентована. Крім того слід згадати про високий рівень тіньової економіки. Отож йдеться про такого роду бар’єри, які відштовхують інвесторів, не дають їм починати новий бізнес, створювати робочі місця: це важко реалізувати у відсутності повноцінної правової системи та незалежного судочинства. Існує отже ситуація великої непевності, а інвестори несхильні ризикувати капіталом, коли існує можливість його втрати» - сказав Радіо Свобода Марк Майлс – директор Центру досліджень міжнародної торгівлі та економіки в Heritage Foundation.

Рейтинг 161 країни світу здійснювався на основі дослідження 50 різних показників, які охоплювали галузі торговельної політики, фіскального навантаження, владного втручання в економіку, монетарної, банківської політики, регламентування, цінотворення, заробітної платні тощо.

«Індекс економічної свободи» у світі це не практичне дослідження, це докладний теоретичний аналіз складників, які найбільше впливають на економічне зростання. Попри те, що існують численні теорії з цього питання, результат дослідження вказує однозначно, що країни із кращими показниками економічної свободи мають вищий рівень довготермінового економічного зростання та більшого добробуту – наголошують експерти з впливової американської неурядової організації Heritage Foundation та американського ділового видання The Wall Street Journal.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG