Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса пише про перемогу Ющенка і політичні втрати Росії в українсько-російському газовому конфлікті.


Єва Поштар Варшава, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішня польська преса повна захоплення Україною та її президентом Віктором Ющенком. У Росії президент Володимир Путін іще недавно з величчю запевняв, що сам Бог наділив Росію таким багатством природних енергоносіїв, що можновладці з Групи Восьми обрали на її лідерство у світовій паливній системі. Та останні 48 годин стали випробуванням правди для Європи, Польщі та України, пишуть журналісти у Польщі.

Безумовно, переможцем у цій партії шахів, як пише варшавська "Ґазета Виборча" під заголовком "Україна – Росія 2:0", – є Віктор Ющенко, якого ще донедавна вважали політиком, схильним за всяку ціну до гнилих компромісів.

"Кремль налякався гніву західних споживачів газу. Несподіваний компроміс" – ось так починає свою сьогоднішню передову інший впливовий польський щоденник, "Жечпосполіта". Газета пише, що після політиків наступними здивувалися з закінчення кризи енергетичні експерти ЄС, які зустрілися у Брюсселі, не маючи реальних ділових повноважень – хіба на те, щоби говорити про погоду, бо ЄС надалі не має спільної енергетичної політики. Але хоча б тепер лідери зрозуміли, що з Росією не можна говорити як із цивілізованою державою. Про це буде мова на самміті ЄС у березні, додає "Жечпосполіта".

Для Польщі наука з цього протистояння така, що обов’язково треба побудувати газовий термінал на Балтійському морі, хоч це й перспектива п’яти років, повідомляє щоденник "Нови Дзєнь".

Іще одна газета "Жицє Варшави" дає однозначну оцінку російського президента: "Путін загнав себе у глухий кут". Газета цитує польського віце-спікера європейського парламенту Яцека Сарюша-Вольського, який вважає, що справа польської енергетичної безпеки врешті набула міжнародного значення.

Іще на кінець процитую публіциста "Ґазети Виборчої" Марціна Войцєховського, який закликає в передовій цієї газети: "Ми повинні дякувати Ющенкові за те, що він не поступився московському шантажеві".

Оглядачі взагалі дуже хвалять українського президента. В їхніх очах він склав у черговий раз іспит витривалого, послідовного державного мужа, який розуміє справи європейської політики, а, використовуючи ці знання, не дав Росії поставити Україну на коліна. Він показав усім також, що розуміє натуру Росії, він знав: вона врешті-решт скориться перед Європою.

Публіцист вважає, що саме Росія зазнала найбільших політичних втрат у цьому протистоянні. Від неділі Європа знає, що кожен може бути наступним після України, навіть такі могутні держави, як Німеччина, Франція чи Італія, лідери яких особисто товаришують із Путіним.

Марцін Войцєховський запитує: аж дивно, що Росія зробила щодо України ті самі помилки, як і рік тому під час помаранчевої революції. Для володарів Кремля це повинен бути останній сигнал, що така неоімперська політика щодо України веде у глухий кут, вважає публіцист "Ґазети Виборчої".

Питання в тому, чи вони це зрозуміють, чи не будуть себе надалі дурити, виправдовуючи свою засліпленість змовою держав Заходу, завершує свій коментар Марцін Войцєховський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG