Доступність посилання

ТОП новини

Літаки „Авакс” мають контролювати повітряний простір під час Чемпіонату світу з футболу.


Надія Кандиба Німеччина, 6 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Німеччина готується до Чемпіонату світу з футболу. Організатори футбольного форуму особливо дбають про безпеку. Цілком імовірно, що в червні, коли розпочнеться світова першість, повітряний простір над Німеччиною контролюватимуть розвідувальні літаки НАТО.

Танки на площах німецьких міст під час Чемпіонату світу з футболу – це мабуть занадто, а от військові літаки високо в небі - цілком прийнятна альтернатива, оскільки їх не видно і не чути. Як повідомив представник федерального міністерства внутрішніх справ, глава цього відомства Вольфганг Шойбле планує звернутися до НАТО з проханням дозволити Берліну скористатися літаками електронної розвідки „Авакс”. Таку ідею християнського демократа Шойбле знайшли цілком слушною і його колеги по правлячій коаліції – соціал-демократи. Експерт СДПН зі внутрішньої політики Дітер Віфельшпютц зауважив:

„На мою думку, це саме собою зрозуміле, що під час чемпіонату важливо стежити також за безпекою повітряного простору над Німеччиною. Для цього власне й існують літаки „Авакс”, які здатні вчасно встановити будь-які незвичні пересування в повітряному просторі”.

„Авакс” – це перебудовані на крилаті радарні станції Боїнги-707, які контролюють повітряний простір з висоти десяти тисяч метрів і можуть охопити площу в триста тисяч квадратних метрів. При цьому вони можуть помітити пересування і дати точну характеристику об”єктів спостереження не тільки в повітрі, але й на землі. На аеродромі в німецькому містечку Гайленкірхен стоїть 17 літаків „Авакс”.

Літаки „Авакс”, міжнародний екіпаж яких на третину складається з німецьких спеціалістів, вже неодноразово використовували під час великих подій. Вони перебували в небі над Португалією, коли там 2004-го року відбувалася світова футбольна першість, над Грецією під час Олімпійських ігор, а також над Німеччиною, коли до Кельна з візитом приїздив папа римський Бенедикт ХІV.

Підтримуючи пропозицію знову скористатися літками-розвідниками, соціал-демократи водночас і надалі відхиляють ідею вдатися під час Чемпіонату світу з футболу до послуг бундесверу. Також поліцейські профспілки вважають абсолютно недоцільним залучення військових до охорони цивільних об”єктів на цей час. На думку експертів, правоохоронці достатньо добре підготовлені для того, щоб самостійно гарантувати правопорядок під час першості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG