Доступність посилання

ТОП новини

«Як тільки режим Лукашенка відійде у минуле, становище білоруської мови покращиться дуже швидко», - переконаний один із претендентів на посаду президента Білорусі.


Петро Кагуй Прага, 9 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У нинішніх президентських виборах у Білорусі за крісло глави держави вирішив позмагатися Олександр Войтович – колишній голова Академії наук Білорусі і колишній керівник верхньої палати білоруського парламенту.

Нині Олександру Войтовичу 68 років. Разом із іншими сімома суперниками, у тому числі чинним президентом Олександром Лукашенком та єдиним кандидатом від опозиції Олександром Мілінкевичем, повинен зібрати 100 тисяч підписів виборців. Це необхідно зробити до 27 січня, щоб пройти офіційну реєстрацію для набуття статусу кандидата на президентську посаду.

Щоправда, сам Олександр Войтович сумнівається, що після виборів, котрі призначення 19 березня, на посаду глави держави прийде нова людина. І вже ж, він вірить у велике майбутнє Білорусі, свого народу, а тому й вирішив взяти участь у виборчих перегонах.

Пропонуємо Вашій увазі фрагменти розмови Олександра Войтовича із білоруськими слухачами Радіо «Свобода», що була проведена через Інтернет.

- Пане Войтович, Ви зараховуєте себе до представника білоруської культури, чи, може, якоїсь іншої, скажімо, російської?

- Звичайно, я зараховую себе до білоруської культури. Народився у білоруській родині, в якій розмовляли білоруською. Я виріс на цій землі. І я не лише погоджуюся, але й глибоко переконаний, що лише через наше національне самовизначення – відмінне не лише від російського, але й польського, українського та іншого, ми повинні стати важливою нацією у світі.

- На вашу думку, чи здійснюється у Білорусі систематична кампанія на знищення білоруської мови, чи, можливо, це стихійних процес?

- Так, я справді вважаю, що здійснюється планована кампанія знищення білоруської мови. На мою думку, це програма Лукашенка, який давно сказав, що ця мова є бідною. Гадаю, що проблема в тому, що Лукашенко був поганим учнем у школі. Гадаю, що як тільки режим Лукашенка відійде у минуле, то становище білоруської мови покращиться дуже швидко.

- Пане Войтович, якщо Вам вдасться зібрати 100 тисяч підписів, необхідних для реєстрації, чи готові Ви зняти свою кандидатуру на користь єдиного кандидата від опозиції?

- Триває збір підписів. Цей процес посилюється. Питання зняття своєї кандидатури я вивчаю, думаю над цим. Але не так, щоб на чиюсь користь, а для того, щоб не зміцнювати легітимності для Лукашенка щодо його виборів на третій термін. Я вважаю це незаконним. Гадаю, що коли я зроблю такий крок, то цим я наголошу на нелегітимності його участі у виборах.

- Чи розумієте Ви, що беручи участь у виборчій кампанії, Ви ставити себе у небезпеку? Чи справді Ви готові ризикувати?

- Насамперед скажу, що я за себе не хвилююся. Я можу ризикувати власним життям. Мене це хвилює, але я готовий до цього. По-друге, щодо можливого кровопролиття на вулиці, то треба зробити усе, щоб крові у Білорусі не було. Це страшно, коли починає роз''єднувати кров.

- На Вашу думку, чи є можливим те, що після президентських виборів влада перейде до іншої людини?

- Можливо, це комусь не сподобається, але я завжди говорю правду, у науці інакше не можна. Й тому скажу, я оцінюю вірогідність зміни влади через три місяці дуже низько. Я вже казав, фактично жодного реального вибору не буде.
XS
SM
MD
LG