Доступність посилання

ТОП новини

Західні правозахисники критикують початок процесу в справі Гонгадзе.


Сергій Драчук Прага, 9 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У міжнародних колах критично ставляться до нинішнього початку судового процесу над трьома звинуваченими в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Адже судять у ньому лише виконавців убивства, замовники ж і інші причетні до злочину досі офіційно й не названі, звертають увагу правозахисники. Вони також наголошують і на відповідальності президента України Віктора Ющенка.

У Раді Європи, головному європейському правозахисному об’єднанні, початок нинішнього процесу вважають за передчасний. Уповноважена Ради Європи в справі Георгія Гонгадзе Забіне Лойтгойсер-Шнаренберґер в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявила: «Рада Європи стежить за початком процесу проти вбивць журналіста Гонгадзе і дуже цікавиться цим, але ми кажемо, що цього не достатньо. Найважливіше, щоб і відповідальним за вбивство журналіста Гонгадзе теж винесли судові звинувачення, і ми чекаємо цього. Гадаю, що це лише перший маленький крок, це лише початок, але на цьому не може скінчитися». Водночас, на думку уповноваженої Ради Європи в справі Гонгадзе Забіне Лойтгойсер-Шнаренберґер, не виключено, що в перебігу нинішнього процесу справу намагатимуться закрити остаточно.

Проти можливості, що покарають тільки трьох виконавців убивства, застерігають і в Міжнародній федерації журналістів. Її представник у справах прав людини й інформації Роберт Шо в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав:

«Позиція Федерації цілком чітка: до певної міри позитивне те, що ці троє – Костенко, Протасов і Попович – постали перед судом. Але, як зазначала в своєму звіті минулого року наша робоча комісія, яка незалежно розсліджує цю справу вже два роки, – цілком очевидно, що треба встановити й покарати і тих, хто спричинив злочин. Дуже примітно, що цей момент постійно оминається в процесі в справі, яка тягнеться вже понад п’ять років. Для родини, друзів і колеґ Гонгадзе є великою трагедією те, що в справі постійно роблять помилки, а винні весь час уникають відповідальності. Це наводить на серйозну думку про таємну політичну змову в цій справі – справді відкритій справі для президента Ющенка, який уже не раз обіцяв, що зсуне її з місця, і, здається, поволі, але впевнено провалює цю обіцянку», – вважає представник Міжнародної федерації журналістів у справах прав людини й інформації Роберт Шо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG