Доступність посилання

ТОП новини

Колишній посол США вбачає у гострій політичній конкуренції в Україні ознаки “здорової демократії”.


Сергій Куделя Вашингтон, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Колишній посол США в Україні Вільям Міллер вважає головною причиною розколу “помаранчевої коаліції” фундаментальну різницю в ідеологічних поглядах її лідерів. Він відзначив, що минулий рік виявив відсутність згоди між Віктором Ющенко та Юлією Тимошенко щодо ключових питань державної політики, особливо в економіці. Зокрема, він відзначив відмінності у їхньому ставленні до реприватизації, втручання держави в економіку та розслідування злочинів попереднього режиму. Свої враження від першого року президенства Віктора Ющенка посол Міллер розповів у виступі в Інституті Кеннана у Вашингтоні.

За останній рік Вільям Міллер тричі був в Україні. Він каже, що під час своїх поїздок він намагався оцінити ймовірність єднання помаранчевих сил на парламентських виборах. Посол Міллер зізнається, що під час спілкування із провідними політиками він був глибоко розчаровний ненавистю у відносинах колишніх союзників, та втратою Віктором Ющенко лідерських позицій. Він також вказав на відсутність прогресу у діяльності влади щодо низки ключових питань.

Прожовжує Вільям Міллер:

“Спроби побороти корупцію були зупинені, значною мірою через колишнього генпрокурора Святослава Піскуна. Справа Гонгадзе досі до кінця не розв”язана. І все ще зберігаються підозри щодо корупції у вищих ешелонах влади. Не зважаючи на урочисту демонстрацію єдності на Майдані 22 листопада, під час святкування річниці революції, було очевидно, що її ключові лідери не знаходят спільної мови, ставлячи під сумнів повноваження один одного, і водночас декларувючи відданість революційним принципам.”

Водночас, на думку посла Міллер, конкуренція серед українських політиків та гостре політичне протистояння є ознаками здорової демократичної системи. Він особливо схвально оцінив той факт, що в Україні існують відкрите обговорення ти публічні дискусії у ЗМІ щодо питань державної політики. Водночас, Міллер наголосив, що різні полтітичні сили повинні погодитися на компроміси, аби дійти згоди щодо напрямку подальшого розвитку України. Він вважає позитивним ліквідацією в Україні партії влади, яка б маніпулювала політичними процесами. Це робить неможливим насильницький диктат з боку однієї політичної сили.

Під час обговорення, багато запитань до Вільяма Міллера стосувалися впливу на полтиічну ситуацію в Україні газової угоди між Москвою та Києвом. Зокрема, директор Інституту Кенна Блеєр Рабл відзначив, що газова домвленність можа стати повортною для нової владної команди, яка вже до цього була обвинувачена у корупції. Рабл порівняв газову угоду із тіньовою схемою, в якій залишаються невідомим, хто отримує гроші і хто несе відповідальність. Таким чином вона ставить під сумнів моральні зобов”язання українського керівництва. Посол Вільям Міллер погодився, що нові умови постачання газу і для нього залишаються незрозумілими. На його думку, українське керівництво повинно було використати гарантії, надані Сполученими Штатами у 94 році, щодо захисту від економічного тиску з боку Росії. Посол Міллер сподівається, що майбутні парламентські слухання роз”яснять ситуацію навколо останніх російсько-українських газових домовленостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG