Доступність посилання

ТОП новини

Німецький політолог: конституційна реформа продемонструвала свій деструктивний бік.


Надія Кандиба Німеччина, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Відставка українського уряду – перший деструктивний наслідок конституційної реформи, вважають у Німеччині. А приводом для відставки стали українсько-російські домовленості стосовно цін на газ, переконаний німецький політолог, професор Кельнського університету Ґерхард Сімон. Чи означає це, що Москва досягла своєї мети і політична ситуація в Україні незадовго до нових виборів дестабілізувалася? З таким запитанням Радіо Свобода звернулося до німецього експерта.

- Зараз складно робити якісь однозначні висновки в цьому напрямку. Але абсолютно чітко можна сказати, що це перший наслідок конституційної реформи, яка набрала чинності першого січня. Відставка уряду, на мою думку, є дуже негативною новиною і свідчить, що конституційна реформа поки що демонструє свій деструктивний бік. Адже тепер Верховна Рада в її нинішньому складі може розпускати уряд, але при цьому вона не здатна сформувати новий Кабінет міністрів. Не слід забувати, що таке право, яке отримала Верховна Рада після внесення змін до Конституції, передбачає існування стабільної парламентської більшості. Однак такої більшості я не бачу. Що ж стосується Москви, то тут цілком можна собі уявити, як у Кремлі з радістю потирають собі руки ті, хто переконаний, що українці самі не в змозі навести у себе порядок. Але я не думаю, що нинішня відставка уряду від самого початку була частиною такої російської інтриги.

- З огляду на перші, як Ви сказали, деструктивні наслідки конституційної реформи, чи можна говорити, що внутрішньополітична стабільність залишається для України поки що утопією?

- Саме про це й свідчить нинішній розвиток подій. Критики конституційної реформи, до яких відношу себе і я, від самого початку застерігали перед ризиками внесення таких змін до Основного закону, вказуючи передусім на ризик перманентної нестабільності. Таке загострення ситуації відбулося також через те, що поки що продовжує працювати старий парламент, хоча ідея конституційних змін передбачає обрання нового складу Верховної Ради. Але тепер ми маємо старий парламент з широкими новими повноваженнями. І я б сказав, що цей старий парламент абсолютно безвідповідально використовує свої нові повноваження.

- Ви сподіваєтеся, що новий парламент буде кращим?

- Якщо після виборів удасться сформувати стабільну парламентську більшість, яка б виступала за реформи. В такому разі, звичайно, можна сподіватися на зміни на краще. Якщо ж цього не станеться, тоді на Україну чекає тривалий період урядових криз і можливо навіть цілої низки дострокових парламентських виборів. Сподіваюсь, що виборці правильно оцінять нинішні події. Ті, хто нині послав уряд Єханурова у відставку, - це не коаліція, а випадкова опозиція, яку утворили такі найрізноманітніші політичні сили, як Партія регіонів, комуністи або Блок Юлії Тимошенко. Разом вони нездатні успішно керувати країною. Єдине, на що вони здатні, так це на відправлення уряду у відставку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG